Koprivica: Obijanjem depoa ozbiljno uzdrman integritet sudstva

Izvršni direktor CDT-a upitao kako je moguće da se ne može sačuvati tako važna tačka u pravosuđu, kao što je depo u kojem se čuvaju dokazi

7175 pregleda 4 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica kazao je da je slučaj obijanja depoa Višeg suda u Podgorici ozbiljno uzdrmao integritet sudstva u Crnoj Gori.

Upitao je, između ostalog, kako je moguće da službe i bezbjednosni sistem ne mogu sačuvati tako važnu tačku u pravosuđu, kao što je depo u kojem se čuvaju dokazi.

"Tu vidite da to njima nije prevažno. Taj poduhvat nije trajao dan ili dva, nego mnogo više. Neko je morao da zna tačno raspored prostorija i sve ostalo, čudno je kako niko to niko nije mogao da primijeti", rekao je Koprivica u Bojama jutra.

Upitao je kako je moguće da država čuva dokaze "u onakvim uslovima".

"To je slika ove države - kakav nam je onaj prostor, takva nam je i država", ocijenio je on.

Koprivica je rekao da "prepucavanja" između predsjednika suda, direktora policije, ali i reakcije političkih partija, govore dodatno o tome da se u Crnoj Gori "sve može pokriti nekom medijskom zavjesom".

"Ova afera će morati da bude bitna, jer se radi o dokazima iz predmeta koji su u toku. Ovo će morati imati neku vrstu epiloga", naglasio je Koprivica.

Rekao je da ova posljednji slučaj, kao i onaj kada je aktivirana bomba u Osnovnom sudu, dovoljno govori o integritetu tih institucija.

"Tu imamo neki vakuum od 2015. ko je zadužen da čuva sudove, pa malo jeste policija, malo nije... To vam je još jedna tužna crtica iz tog čitavog našeg mozaika. Zaista se poslije ovoga događaja taj integritet, ako ga je bilo, ozbiljno uzdrmao. Tek kad prvo raščistimo onaj depo, da izgleda kao u normalnim državama, a onda i druge stvari, moći ćemo govoriti o integritetu institucija", rekao je Koprivica.

"Ako se ne može napraviti ozbiljna vlada, bolje ići na izbore"

Koprivica je očekuje da će se vlada formirati i da neće biti vanrednih izbora, ali i ocijenio da je bolje ići na izbore nego formirati "još jednu klijentelističko-populističku, antireformsku i antievropsku vladu".

"Na veliku moju žalost, imao sam priliku da gledam kako tri, četiri, pet posljednjih takvih vlada funkcionišu i da ne donose ništa dobro, da ne idemo naprijed, već nazad. Ako se ne može napraviti ozbiljna vlada, bolje je ići na izbore", naglasio je on.

Bonus video: