Šaranović: Vodovod nema samostalnost u formiranju cijena, u slučaju da dođe do povećanja, bilo bi neznatno

"Ako četvoročlano domaćinstvo prosječno utroši 16 kubika vode mjesečno, njihov račun bi umjesto šest eura i deset centi bio sedam eura i 40 centi", poručio je Šaranović

6339 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Šaranović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Šaranović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Iz podgoričkog Vodovoda najavljuju poskupljenje usluga od 1. januara.

Građani će tako po prosječnom računu za vodu plaćati euro i po više.

"Svaki vodovod pa i podgorički nema samostalnost u utvrđivanju odnosno formiranju cijena, imajući u vidu da obavlja regulisanu komunalnu djelatnost odnosno da iznad sebe ima nezavisnog regulatora odnosno Regulatornu agenciju za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti", rekao je zamjenik gradonačelnice Podgorice, Danilo Šaranović u Bojama jutra na TV Vijesti.

Šaranović je kazao da je podgorički Vodovod dužan da svake godine u skladu sa propisanom metodologijom od strane regulatora utvrđuje cijenu.

Rekao je i da je zakonska obaveza da se do 2026. dođe do izjednačavanja cijena vode za fizička i pravna lica koje danas nijesu iste.

Šaranović je poručio da u slučaju da dođe do povećanja cijena kako zakon nalaže, rekao je da bi to povećanje bilo neznatno.

"Ako četvoročlano domaćinstvo prosječno utroši 16 kubika vode mjesečno, njihov račun bi umjesto šest eura i deset centi bio sedam eura i 40 centi", poručio je Šaranović.

On je kazao da je finansijska i tehničko-operativna situacija u Vodovodu toliko složena, da ovakvo stanje nije održivo.

"Ne govorim o cijenama već o opštem kataklizmičnom stanju, odnsono stanju opšte finansijske tehničko-operativne neodrživosti. Imate situaciju da gradsko preduzeće Vodovod i kanalizacija na mjesečnom nivou naplati svega oko 60 posto fakturisanie vode, oko 600.000 eura. Ukoliko imate da je samo za bruto zarade na mjesečnom nivou neophodno 546.000 eura. Uz to prosječna mjesečna faktura za struju je 150.000 eura, od osnovne djelatnosti imate minus od 100.000 eura za isplatu zarada i plaćanje računa za struju, a gdje su svi ostali troškovi", rekao je Šaranović.

On je kazao da je odluka u poskupljenju vode na Skupštini Glavnog grada i da je to nešto što je pripremila prethodna administracija.

Kazao je i da Vodovod ima oko pet i po miliona eura duga i da sa prihodima od osnovne djelatnosti ne može da se servisira ni miimum obaveza.

Rekao je da je to posljedica neodgovornog odnosa svih prethodnih administracija jer su kako je kazao ispred javnog stavljali lični interes.

Bonus video: