Montefarm želi da dio kadra obrazuje na privatnom Univerzitetu u Bijeljini: Rasipanje državnim parama

To se navodi u obavještenju koje je direktor Montefarma Goran Marinović poslao kolegama

14264 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Iako studije Farmacije na crnogorskom Univerzitetu postoje još od 2007. godine, iz Montefarma predlažu da se farmaceutski kadar, koga navodno fali državnim apotekama, obrazuje u Republici Srpskoj, uz određenu finansijsku podršku kompanije.

To se navodi u obavještenju koje je direktor Montefarma Goran Marinović poslao kolegama.

"Obavještavamo vas da postoji mogućnost saradnje sa Univerzitetom "Bijeljina" u čijem je sastavu Farmaceutski fakultet, gdje se izvodi nastava na studijskom programu integrisane akademske studije farmacije", kazali su iz Montefarma.

Riječ je o privatnom Univerzitetu, gdje godina košta 3300 konvertibilnih maraka, odnosno oko 1700 eura.

Direktor ovog Univerziteta, Boro Krstić, u telefonskom razgovoru potvrdio nam je da je u avgustu imao preliminarni dogovor sa Marinovićem da se kod njih školuju zaposleni iz Montefarma.

Rekao nam je i da je načelno dogovoreno da bi se svaki šesti student skolovao besplatno, sto znači da bi za svakih pet redovnih - pet godina studija koštalo preko 42 hiljade eura.

Krstić bez saglasnosti sa Marinovićem nije želio da Televizija Vijesti snimi njegovu izjavu.

Ni iz Montefarma nijesu mogli da obezbijede sagovornika Televiziji Vijesti. U pisanom odgovoru naveli su da je u pitanju interni dokument kojim se isključivo prosljeđuje informacija da postoji mogućnost osnovnih i doktorskih studija na privatnom univerzitetu u Bijeljini, s obzirom na to da, naročito na sjeveru države nedostaje visokoškolovanog farmaceutskog kadra.

Iz ove kompanije tvrde i da su htjeli da opipaju puls, da vide ima li interesovanja.

"Tek nakon iskazanog interesovanja izvršiće se procjena da li ćemo uspostaviti saradnju sa nekim od akreditovanih univerziteta u okviru kojih postoji farmaceutski fakultet, što podrazumijeva i državne i privatne. Dakle, informativno su obaviještene koleginice/kolege i za sada ne postoji, nikakav dogovor, ugovor, niti finalna odluka. Najavljena finansijska podrška isključivo bi bila iz sopstvenih sredstava Montefarm-a", navodi se u odgovoru ove kompanije.

Ono što je problematično je da iz Montefarma pozivaju i na upis na doktorske studije, a sa Univerziteta u Bijeljini su nam kazali da ih oni nemaju.

Sa Medicinskog fakulteta u Podgorici u okviru koga postoje studije Farmacije, odgovorili su nam da godišnje upisuju 30 studenata na osnovne studije koje su besplatne i pet na doktorske koje se plaćaju.

Uprava fakulteta nije upoznata sa dopisom Montefarma, ali smatraju da nije opravdan iz vise razloga.

''Iskreno rečeno, zabrinjavajuće je da se pored Studijskog programa Farmacija na UCG, gdje su studije besplatne, neko upućuje na privatni Univerzitet u Bijeljini gdje studenti plaćaju školarinu. Postavlja se pitanje upisa, jer su završeni upisi na svim državnim univerzitetima, kao i mogućnost pravdanja odsustva sa posla za zaposlene. Licence za rad izdate od strane Farmaceutske komore CG ima 600 farmaceuta. U skladu sa brojem stanovnika, ima dovoljan broj farmaceuta, uporedjujući sa evropskim standardima", kazali su sa Medicinskog fakulteta UCG-a.

I u Farmaceutskoj komori, koju smo ovim povodom kontaktirali smatraju da je optimalan izbor u domenu mogućeg Univerzitet Crne Gore ili neki renomirani fakulteti, priznati i poznati po svom kvalitetu u regionu i šire.

U Montefarmu su međutim pogrešno zaključili kako su ovim uspjeli da skrenu pažnju na nedovoljan broj diplomiranih farmaceuta na tržištu rada.

Čini se ipak da su mnogo više uspjeli da skrenu pažnju javnosti na posao za koji bi se novac državne kompanije bez realnog osnova odlivao na privatni fakultet u drugoj državi.

Bonus video: