Žižić: Spasioci, policija i vojska nikad nisu zajedno odradili trening, potreban koordinator

Žižić posjeduje licencu za Veber sistem spašavanja, na čijim je skupovima do sada boravio kao trener, a ove godine je pozvan da bude instruktor što je, kaće on, veliko i za državu i grad

9707 pregleda 7 komentar(a)

Potrebno je da sve službe koje učestvuju u spašavanju tokom nesreća zajedno rade treninge i da postoji osoba koja će da koordinira akcijama spasavanja između timova spasilaca, vatrogasaca i policije, rekao je u Bojama jutra Darko Žižić, instruktor za spasavanje u saobraćajnim nezgodama.

Žižić posjeduje licencu za Veber sistem spašavanja, na čijim je skupovima do sada boravio kao trener, a ove godine je pozvan da bude instruktor što je, kaće on, veliko i za državu i grad.

Spasioci, objašnjava on, imaju zlatni sat kada su u pitanju saobraćajne nesreće.

"Od dobijanja dojave povrijeđeni mora biti u bolnici za sat vremena. Tu je uračunata prva pomoć, udaljenost do mjesta nesreće, najbliže bolnice...", objašnjava Žižić i ističe da je prva pomoć krov spašavanja.

Navodi da je policija obavezna da blokira saobraćaj iz oba smjera.

"Da se obezbijedi lice mjesta, nikako da vidimo kao na snimku od juče da auta prolaze. Potrebno je udaljiti civile".

Žižić je apelovao na policiju i vojsku i poručio da se sve svodi na zajednički trening.

"Mi nikad nismo odradili trening, podgorička i cetinjska služba zajedno, ovakvog tipa, gdje se uključuje policija. A imali smo slične događaje, rumunski autobus, željezničku nesreću".

ističe da neko mora da vodi akciju, koordinira između službi, podjeli uloge...

"Svi imamo najsavremenije motorole, a nikad nsimo probali da komuniciramo između sebe", rekao je on.

Bonus video: