Zabranjena prodaja energetskog pića "prajm" dok se ne obavi ispitivanje

Djeci se ta pića reklamiraju putem društvenih mreža i postala su svojevrsni statusni simbol budući da cijena napitka iznosi sedam eura

13930 pregleda 33 reakcija 3 komentar(a)
Iz jutarnjeg programa, Foto: TV Vijesti
Iz jutarnjeg programa, Foto: TV Vijesti

Pića za rehidraciju i energetska pića "prajm" (Prime) pojavili su se na crnogorskom tržištu i veoma su popularni kod djece, čak i one mlađe od 15 godina.

Djeci se ta pića reklamiraju putem društvenih mreža i postala su svojevrsni statusni simbol budući da cijena napitka iznosi sedam eura.

Iz Uprave za bezbjednost hrane rekli su za "Boje jutra" da su ovi proizvodi prvi put u Crnu Goru uvezeni u septembru, i to 288 komada energetskog napitka.

“Proizvod je uvezen sa Kosova, dok je zemlja porijekla proizvoda Velika Britanija. Uvoznik je kompletnu količinu distribuirao kroz svoja dva maloprodajna objekta. S obzirom na to da se radi o malim količinama izvršen je identifikacijski, i senzorski pregled, te je na osnovu istih proizvod stavljen na tržište”, kazali su iz Uprave.

Ipak, zbog predostrožnosti Uprava je novu pošiljku ovog proizvoda, s obzirom na to da se radi o znatno većoj količini zadržala i zabranila stavljanje u promet dok se ne obavi laboratorijsko ispitivanje.

“Nakon dobijanja rezultata, uprava će blagovremeno obavijestiti javnost o rezultatima ovih analiza. Na tržištu trenutno nema ovih proizvoda”.

Iz Uprave su dodali i da se isti proizvod nalazi na tržištu EU i da nikad nije bio prijavljivan kroz RASSF-sistem brzog uzbunjivanja.

Doktorica Zorica Đorđević iz Instituta za javno zdravlje rekla je da je bitno provjeriti sastav pića, kao i to da li su ona obilježena kako treba.

“Drugi dio se reklamira kao napitak za rehidraciju. Važno je da vidimo koji im se sastav analizira pošto imamo definisana pravila, kakav sastav minerala imaju i kome mogu da budu namijenjeni”.

Objasnila je da kofein koji ona sadrže najviše djeluje na centralni nervni sistem, bubrege i mozak.

“Pojačava koncentraciju, zato ga i uzimaju. Ubrzava srčani ritam, povećava krvni pritisak… Ali može i da izazove probleme, poveća probleme, ukaže na nešto što nismo znali da postoji. Posebno je opasno ako se uzima istovremeno sa alkoholom i narkoticima”, rekla je Đorđevićeva.

Bonus video: