Prazna obećanja: Rokovi za izradu najvažnijih planskih dokumenata uskoro ističu, politička i stručna javnost ćute

Ne samo što još nema najvažnijih planskih dokumenata, nego ovog puta, nema ko ni da produži rok za njihovo donošenje, budući da konstituisanje Skupštine Crne Gore nije završeno, niti parlament zasjeda

19380 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

Afere, maratonski pregovori o formiranju vlade i jalova politička prepucavanja potisnula su u drugi plan najvažnije pitanje u Crnoj Gori koje se tiče njenog budućeg razvoja, a u krajnjem i opstajanja.

Već narednog mjeseca ističu rokovi za izradu najvažnijih planskih dokumenata – Prostornog plana Crne Gore i Plana generalne regulacije, ali o tome ćute i politička i stručna javnost.

I dok je Televizija Vijesti iz Savjeta za reviziiju planskih dokumenata dobila potvrdu da se Plan generalne regulacije ne radi, iz Ministarstvu prostornog planiranja i urbanizma nisu dostavili odgovor na ovo i druga pitanja u vezi sa izradom planova, ali i kako pravno premostiti još jedno neminovno prolongiranje roka za izradu i usvajanje planskih dokumenata .

Prije devet mjeseci – nada, uvjeravanja, optimizam i velike riječi.

“Nadam se da ćemo dobiti Prostorni plan Crne Gore uskoro, to je istorijska odluka za našu državu”, kazao je tada premijer države Dritan Abazović.

“Ja se nadam da rok koji smo predložili, a to je 1. oktobar sljedeće godine, je krajnji, krajnji rok, kada govorimo, nadam se i vjerujem, o roku kada će Prostorni plan biti i usvojen u Skupštini”, rekla je krajem decembra ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

U susret isteku više puta produženog roka za njegovo donošenje, i dalje nema Prostornog plana Crne Gore. Nema ništa ni od Plana generalne regulacije, koji je trebalo da bude završen 14. oktobra.

Ne samo što još nema najvažnijih planskih dokumenata, nego ovog puta, nema ko ni da produži rok za njihovo donošenje, budući da konstituisanje Skupštine Crne Gore nije završeno, niti parlament zasjeda.

Uprkos tome, iz resora kojim rukovodi Ana Novaković Đurović nijesu odgovorili na Televizije Vijesti – kako će da riješe ovu situaciju, koliki je ukupan broj državnih i lokalnih planova kojima treba produžiti rok važenja, kojim se kriterijumima vodi Ministasrtvo kada produžava taj rok lošim planovima, da li se uopšte radi Plan generalne regulacije...

Različita su tumačenja mogućih posljedica nedonošenja Prostornog plana Crne Gore i Plana generalne regulacije, u zacrtanom roku. Dio stručnjaka, sa kojima je razgovarala Televizija Vijesti, smatra da od oktobra prestaju da važe sva postojeća planska dokumenta, dok drugi misle da su ona važeća sve dok Ustavni sud ne utvrdi suprotno.

Iako su godinama uključeni u proces planiranja, u ovom trenutku ne žele javno da govore o gorućem problemu sa kojim se država suočava.

Iz nadležnog resora ove su sedmice u emisiji "Reflektor" na Televiziji Vijesti uvjeravali međutim da rade na prevazilaženju pravnog vakuma u kome se država našla.

Upozoravaju ipak šta bi u praksi značio prestanak važenja postojećih planskih dokumenata.

“Stajanje i građevinarstva, stajanje i plaćanja komunalija lokalnim upravama, stajanje mnogo toga...”, istakla je Zorica Krsmanović iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 19. septembra gostujući u "Reflektoru".

Član Savjeta za reviziiju planskih dokumenata Dragoljub Marković ostavlja pravnoj struci da riješi ovu komplikovanu situaciju u kojoj se ne zna ko će i kako šesti put produžiti rok za donošenje najvažnijih planskih akata, ali konstatuje da je ovo posljednja prilika da se preispita ukupan sistem planiranja i sadržaj planova u kojima je gradnja predimenzionisana.

"Konstatovano je da su u Podgorici planom predviđeni kapaciteti od preko 500 hiljada stanovnika – da bi se ovdje moglo smjestiti, ili na malom Cetinju preko 100 hiljada stanovnika”, poručio je Marković.

“Aktuelno preovladava – interes tržišne manipulacije sa prostorom, što je vrlo opasno i prijeti da jako ograničene potencijale Crne Gore potpuno devastira I pretvori u nešto drugo. Nećemo više imati poljoprivrednog zemljišta, nećemo više imati atraktivne turističke lokacije za izgradnjuu turističkih kapaciteta, nego ćemo sve to zatrpati stanovima za tržište", upozorio je on.

Prema nezvaničnim informacijama Televizije Vijesti, Nacrt Prostornog plana mogao bi se uskoro naći pred Savjetom za Reviziju planskih dokumenata, nakon čega ide na Vladu, pa u Skupštinu.

Sa druge strane, kako je potvrdio i Marković, Plan generalne regulacije koji je trebalo da bude zamjena za sva planska dokumenta, od detaljnih urbanističkih do Prostornog plana države, se ne radi.

“Prostorni plan Crne Gore ga ne može zamijeniti, njegov zadatak nije to. Kao što Ustav ne može zamijeniti zakon iz neke oblasti", naglasio je Marković.

A šta će na lokalnim nivoima raditi kada narednog mjeseca isteknu rokovi za donošenje novih planova, još ne znaju.

"Zajednica nije dobila nikakve smjernice po pitanjima sudbine lokalnih planova nakon 1. oktobra, ali ima informaciju da se u resornom ministrarstvu traže najoptimalnija zakonska rješenja kojim će se premostiti pravni vakuum do donošenja Prostornog plana CG i Plana generalne regulacije", kazali su iz Zajednice opština.

Marković poručuje da ovaj problem treba izdići na najviši državni nivo i ponavlja da se kroz Zakon o planiranju i uređenju prostora mora konačno promijeniti dosadašnji sistem i politika uređenja prostora.

“Isplanirati cijelu Crnu Goru nije tako lak posao, ucrtavati je lako - ono što je već razvijena praksa, može se reći. Više se ne govori o planiranju nego o ucrtavanju, niko ne govori planirajte, nego ucrtajte”, zaključuje Marković.

Jer, gora, čak i od dramaticne situacije u kojoj smo se našli da planovi ubrzo prestaju da važe, jeste opcija da se usvoje loši planovi, čijom bi primjenom bilo dokrajčeno najveće i već teško ugroženo bogatstvo – prostor.

Bonus video: