Vrela Ribnička: U martu dobili stanove na doživotno korišćenje bez plaćanja, sada im traže da plate zakup

U projektu su učestvovali i Glavni grad i agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice a tad je rečeno da se stanovi izbjeglicama daju besplatno i na doživotno korišćenje. Samo nekoliko mjeseci kasnije, promjena...

8889 pregleda 6 komentar(a)
Stanovi na Vrela Ribničkim, Foto: Printscreen/Youtube/Vijesti
Stanovi na Vrela Ribničkim, Foto: Printscreen/Youtube/Vijesti

Nakon što je u martu 96 porodica, koje su izbjegle u Crnu Goru nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji, dobilo ključeve stanova u podgoričkom naselju Vrela ribnička, javili su se problemi.

Iako je tada rečeno da stanove dobijaju na doživotno korišćenje i da ne moraju da ih plaćaju, od njih se sada traži da potpišu ugovor o zakupu na tri godine, kao i da plaćaju euro i dvadeset centi po kvadratu mjesečno.

Nadležni kažu da se i za socijalne stanove, po zakonu, mora plaćati zakup a da se ugovori sa stanarima mogu stalno produžavati ako ne bude nepredviđenih dešavanja.

"Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu obezbijeđena su trajna i održiva stambena rješenja", kazao je 14. marta ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

U projektu su učestvovali i Glavni grad i agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice a tad je rečeno da se stanovi izbjeglicama daju besplatno i na doživotno korišćenje. Samo nekoliko mjeseci kasnije, promjena...

"Pozvani smo od strane službenika Glavnog grada, Sekretarijata za socijalno staranje, da potpišemo ugovore o zakupu stana na period od tri godine i po kiriji koja bi bila ajde da kažem najskuplja za socijalni stan u Crnoj Gori. Cijena zakupnine je euro i 20 po kvadratnom metru stana. Važno je uzeti u obzir i to da smo smješteni pored glavne gradske deponije, da i stanovi koji su finansirani iz istog projekta koji se nalaze preko puta se plaćaju po 20 centi po kvadratu i da su dodijeljeni na trajno korišćenje", istakao je jedan od stanara Aleksandar Drekalović.

Ponovo zabrinuti za svoj krov nad glavom, različito su reagovali kada im je ponuđen trogodišnji ugovor o zakupu.

"Potpisao ugovor nisam, niti ću ga potpisati. Ovdje kada su se dijelila rješenja bio je i ministar, bili su svi, stranac je rekao fino, ovo je vama dugotrajno, stalno naseljenje. Sad se evo vratilo na drugi način da mi moramo da plaćamo, odakle i zašto", poručio je Borislav Đerković, stanar.

"Potpisao sam ugovor, evo ga imam ovdje, pod prisilom. Evo... Ja sam od Elektrodistribucije tražio da mi razduže stari sat jer i dalje plaćam paušal na stari stan i oni su mi rekli - ne možete razdužiti sat zbog toga što nisam potpisao ugovor", priča Vladimir Lukić.

Zašto je prije pola godine rečeno jedno a sada se traži drugo, Televizija Vijesti pitala je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

"Ministarstvo je korisnicima dodijelilo rješenje o korišćenju stambene jedinice shodno Zakonu o socijalnom stanovanju, a ne u trajno vlasništvo", odgovor je iz Ministarstva.

I iz Glavnog grada poručuju da se po Zakonu mora plaćati zakup, ne komentarišući njegovu visinu. Ukazuju da će izbjegli ove stanove koristiti doživotno ali moraju postojati papiri.

"Ne vidimo problem da je rok na koji je ugovor zaključen sporan, iz razloga što ne utiče na produžetak zakupa stana, ukoliko su ispunjeni uslovi za zaključenje novog ugovora. Članom 10 Odluke o načinu korišćenja i cijeni zakupa stanova dodijeljenih licima u stanju socijalne potrebe propisano je: da se visina mjesečne zakupnine utvrđuje po kvadratnom metru stambene jedinice", kazali su iz Glavnog grada.

Ipak, stanari su nezadovoljni odgovorima nadležnih pa pozivaju u pomoć premijera Dritana Abazovića i predsjednika Jakova Milatovića.

"Da vide šta je ovdje rađeno, ako je neka borba protiv kriminala, onda je i ovo kriminal", rekao je Mirko Bulatović.

Bonus video: