TV Vijesti ekskluzivno došla u posjed dokumentacije: Nezakonitosti u Fondu rada

Aktuelna direktorka Fonda, iako nije upisana u Centralni registar privrednog suda niti se u Poreskoj upravi vodi kao zaposlena, od Ministarstva finansija prima platu

50126 pregleda 136 reakcija 65 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Televizija Vijesti ekskluzivno je došla u posjed obimne dokumentacije koja svjedoči o brojnim nezakonitim radnjama u Fondu rada.

Aktuelna direktorka Fonda, iako nije upisana u Centralni registar privrednog suda niti se u Poreskoj upravi vodi kao zaposlena, od Ministarstva finansija prima platu.

Slučaj istražuje i Specijalno državno tužilaštvo (SDT), u Vladi ne spore da su se umjesto kvaliteta ponovo afirmisale neke loše prakse.

Vanredno stanje i bezakonje u Fondu rada traje skoro dvije godine.

U martu 2022. na funkciji vršiteljke dužnosti (v.d.) direktorke se nalazi Ana Mrdović, koja se prijavljuje na konkurs za direktorku Fonda.

Od svih tesitranih kandidata Mrdović dobija najviše poena.

Iako pravni akti vezani za Fonda rada propisuju da se na konkursu mora izabrati kandidat, upravni odbor Fonda odlučuje da postupi protivzakonito odnosno da ne izabere ni jednog od kandidata, kako su mediji pisali, zbog pritiska tadašnje članice Upravnog odbora (UO) Jevrosime Pejović.

"Meni tu izgleda da su partije umješale svoje prste u konkretan slučaj", kazala je Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Upravna inspekcija postupajući po prijavi, konstantuje da je odluka o neizboru nezakonita i poništava je u novembru 2022.

UO Fonda rada biva prisiljen da izabere direktora, između prvorangirane Ane Mrdović i drugorangiranog kandidata, ali umjesto toga odlučuje da posao dobije osoba koja čak nije ni učestvovala na konkursu - Jelisaveta Zorić-Jović.

"Ovdje vrata direktorska ne otvaraju sposobnosti, kompetencije, vaše znanje, iskustvo koje imate u određenoj oblasti. Ovdje direktorska vrata po difoltu otvaraju partije", rekla je Mrdović.

UO Fonda rada u međuvremenu ostaje bez predsjednika, a vlast preuzima zamjenica predsjednika UO Nađa Pekić.

Raspisan je novi konkurs za direktora Fonda rada na kojem je Ana Mrdović ponovo bila prvorangirana, Jelisaveta Zorić-Jović drugorangirana, a trećerangirana, Vesna Ćalović, inače bivša državna sekretarka u Ministarstvu javne uprave, u vladi Duška Markovića.

Posao direktorke dobija poslednje rangirana Vesna Ćalović u junu ove godine.

"Nedopustivo, umjesto afirmacije kvaliteta i onoga što su nesporno pokazali testovi to je bila afirmacija nekih drugih stvari koje nisu dobre", rekao je Boris Marić, generalni sekretar Vlade.

Izborom Vesne Ćalović, bliske Demokratskoj partiji socijalista (DPS), počinju problemi u Fondu rada.

Ćalović je na funkciju imenovala zamjenica upravnog odbora Nađa Pekić, koja po zakonu nema ta ovlašćenja.

To može učiniti samo predsjednik UO kog Fonda rada nema.

Ćalović i Pekić i pored toga, pokušavaju u dva navrata da Ćalović upišu u Centralni registar privrednog suda (CRPS), kao direktorku, što CRPS odbija jer nije zakonito.

Ćalović se u Poreskoj upravi ne vodi kao zaposlena, sve vrijeme prima direktorsku platu, a njeno zaposlenje provjerava i SDT.

Kako je došlo do toga da direktorka koja se ne vodi kao zaposlena prima platu i zašto je umjesto nezakonitih radnji UO Fonda rada veći problem to što mediji znaju za nezakonitosti pogledajte sjutra u nastavku priče o Fondu rada u Vijestima u pola 7 na Televiziji Vijesti.

Bonus video: