Protivpravne radnje u Fondu rada: Pekić činila sve da se nezakonit izbor Ćalović legalizuje

Zbog brojnih nepravilnosti slučaj istražuju inspekcije i Specijalno državno tužilaštvo (SDT)

22008 pregleda 26 reakcija 13 komentar(a)
Sjedište Fonda rada, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sjedište Fonda rada, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U nastavku priče o nezakonitostima u Fondu rada, Televizija Vijesti donosi detalje o tome kako su prtivpravne radnje u vezi sa konkursima i imenovanjima pokušane da se legalizuju i šta su radili nadležni državni organi.

Vanredno stanje u Fondu rada traje godinu ipo bez izgleda da će se uskoro riješiti.

Televizija Vijesti juče je izvještavala o brojnim neregularnostima Fonda do juna ove godine.

U junu je Fond dobio novu direktoricu, na nezakonit način, a bezakonje je došlo do vrhunca. Direktorica nije formalno zaposlena u toj instituciji ali prima platu.

Zbog brojnih nepravilnosti slučaj istražuju inspekcije i Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Članovi Upravnog odbora (UO) Fonda međutim smatraju da je od nezakonitih radnji mnogo veći problem to što mediji znaju za nezakonitosti, o čemu svjedoči i zapisnik, u koji je kao i u druga dokumenta u ovom slučaju uvid imao novinar TV Vijesti.

Na funkciju direktora Fonda rada u junu ove godine, zamjenica predsjednika UO Nađa Pekić, postavila je Vesnu Ćalović, blisku Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Budući da zamjenica po zakonu nije imala pravo na to, Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) odbija da Ćalović upiše kao direktorku.

Nađa Pekić činila je sve da ovaj nezakonit izbor bude legalizovan, pa su tako prvorangirani i drugorangirani kandidat na konkursu za direktora dobili odluku u kojoj piše da se mogu žaliti Upravnom sudu.

Ovaj sud međutim nije nadležan za sporove te vrste, već je to Vladina komisija za žalbe.

Takođe UO Fonda rada traži, iako za to nije nadležan, da kandidati dostave na ocjenjivanje planove, koji su već ocijenjeni pred Upravom za ljudske resurse Vlade Crne Gore.

"U toj da kažem trci da se sjedne u neku direktorsku fotelju, ne gleda se šta će se u međuvremenu prekršiti ili koji će se sve potezi preduzeti", istakla je Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu (ASK).

Zbog pokušaja da se Vesna Ćalović nezakonito upiše u CRPS, SDT je otvorio istragu u Fondu rada.

Iz SDT-a ,od portparola Vukasa Radonjića TV Vijesti je stiglo obećanje da će odgovore na pitanja dobiti, čim sakupe neophodan materijal, što se nije desilo do emitovanja ovog priloga i objavljivanja teksta na Portalu.

Vesna Ćalović se i dalje ne vodi kao direktor u CRPS-u, niti kao zaposlena u Fondu, po podacima Poreske uprave, ali sve vrijeme prima direktorsku platu i potpisuje dokumente kao direktor od 15. juna ove godine, što priznaje i Ministarstvo finansija.

"U tom kontekstu koje su sve pravne posljedice, pa i ova, može li ona na neki način da prima neki vid zarade ili ne, moraće da utvrde inspekcijski organi", rekao je Boris Marić, generelni sekretar Vlade Crne Gore.

Zbog nagomilanih problema Vlada na mjesto predsjednika UO imenuje Anu Durković. Ona odbija da potpiše zapisnik o imenovanju Vesne Ćalović i traži mišljenje nadležnih državnih organa, koji skoro četiri mjeseca ćute.

Durković u pisanom odgovoru za TV Vijesti priznaje da je u Fondu zatekla složenu situaciju, da SDT istražuje postupanja Fonda rada, kao i da je Vesna Ćalović koja je i dalje direktor nakon toga povukla prijavu za upis u CRPS.

Upravna inspekcija za TV Vijesti saopštava da vrši provjere u Fondu rada u vezi sa imenovanjem Vesne Ćalović.

"Vidjeli smo da nisu postojali zakonski preduslovi da dođe do verifikacije konkursa odnosno izbora na konkursu", kazao je Marić.

Nakon što je Durković ukazala na probleme u Fondu rada, članovi UO ukazuju da je od nezakonitih radnji mnogo veći problem to što mediji znaju za nezakonitosti, o čemu svjedoči i zapisnik koji posjeduje TV Vijesti. Pa tako Vesna Ćalović, prema zapisniku, konstatuje da se pojavljivanju informacija u medijima mora stati na kraj.

Ivana Mihajlović je tražila mišljenje kako da se postupi u slučaju ako se ponovo budu pojavili natpisi u medijima, a Marina Jovanović je zahtijevala da se zakaže hitna sjednica UO ukoliko ponovo izađe neki naslov u novinama uz obavezno priustvo svih članova.

"Oni se tako ponašaju jer nikada nije bilo postavljeno pitanje odgovornosti, jer nisu odgovarali. Njima je moglo biti da se ponašaju kako oni hoće", kazala je Mrdović.

Iako je TV Vijesti uporno pozivala i pisala brojnim akterima, na upite i molbe nisu odgovorili ili su decidno odbili da odgovore: CRPS, Jevrosima Pejović, Vesna Ćalović, Nađa Pekić, Darko Stojanović državni sekretar u ministarstvu rada, ministar rada Admir Adrović. Portparol Ministarstva rada od šest konkretih pitanja TV Vijesti nije odgovorio ni na jedno, već su saopštili, ono što svi već znaju, da je ministarstvo drugostepeni organ.

Bonus video: