Vlasti nijesu ispunile obećanje: U MZ Humci nije izgrađen vrtić, korist imali samo lopovi

Propadanje objekta traje sedam godina, koliko opština i država ne mogu da nađu rješenje

10186 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz mjesne zajednice Humci, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz mjesne zajednice Humci, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U mjesnoj zajednici (MZ) Humci, jednoj od najvećih u Nikšiću, nadali su se da će vlast ispuniti obećanje i na mjestu nekadašnjeg Željezarinog restorana izgraditi vrtić, budući da je postojeći u vrlo lošem stanju.

Obećanje nije ispunjeno, a objekat od dvije hiljade kvadrata korisnog prostora, potpuno je devastiran i pokraden.

Njegovo propadanje traje sedam godina, koliko opština i država ne mogu da nađu rješenje.

Prije godinu i po, iz nikšićke opštine su Televiziji Vijesti kazali da imaju plan da stvar uzmu u svoje ruke, ali nijesu ništa preduzeli.

Na ponovljeni upit najavljuju mogućnost da objekat bude dio Elektroprivredinog plana za tzv. "Sunčani grad".

Bivši restoran Željezare jedno vrijeme je bio u vlasništvu privatne kompanije Komp komerc, koja ga državi vraća izmirujući poreski dug.

Država ga zatim ustupa Opštini, a Opština opet državi za pravljenje vrtića.

Kako se ništa ne preduzima, korist od njega imali su samo lopovi.

A mještanima Humaca, gdje se objekat nalazi, toliko toga fali. U ovoj mjesnoj zajednici sa oko 7.000 stanovnika žale se da su bolje živjeli 70-ih godina prošlog vijeka nego danas.

Ni postojeći vrtić u Humcima nije u dobrom stanju. Objekat "Sunce" je star 50-ak godina, a zbog krova koji prokišnjava roditelji su prošle godine od nadležnih tražili sanaciju što uprkos najavama još nije završeno, pa će sa kantama I lavorima ući u još jednu sezonu kiša.

Prije godinu i po, kada su Vijesti pokrenule temu devastiranog restorana, iz Opštine su kazali da su poslali zahtjev Ministarstvu prosvjete da se izjasne imaju li namjeru da rekonstruišu objekat za potrebe novog vrtića.

Iz Ministarstva su nam ove sedmice međutim odgovorili da očekuju konkretnu ponudu Opštine.

Dogovor je izostao, devastacija se nastavila. Pokradeni su vrata i prozori, kablovi, lusteri, zavjese, skinuta je čak i kovana ograda oko nekadašnjeg restorana.

Na upit Televizije Vijesti, iz Opštine stiže i novo obećanje:

"Opština Nikšić čeka da se završi idejno rešenje za konkurs EPCG Sunčani grad, pa ćemo na osnovu toga preduzimati dalje korake", poručili su iz kabineta predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

Pošto su se naslušali praznih obećanja, stariji mještani vise ne računaju da će doživjeti da se ruševina pretvori u nešto korisno.

Samo da i omladina ne ostari, dok se rješenje ne pronađe.

Bonus video: