Mrdović: Milatović najveća kočnica formiranju vlade, predsjednička funkcija mu udarila u glavu

"Milatović sa čitavim nizom poteza koje preduzima u posljednje vrijeme na javnoj sceni ozbiljno rizikuje neki vid međunarodne izolacije u neko dogledno vrijeme", kazala je Mrdović

19092 pregleda 246 reakcija 142 komentar(a)
Mrdović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Mrdović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović saopštila je u Bojama jutra na TV Vijesti da je najveća kočnica formiranju vlade predsjednik Crne Gore i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović.

"Milatović sa čitavim nizom poteza koje preduzima u posljednje vrijeme na javnoj sceni ozbiljno rizikuje neki vid međunarodne izolacije u neko dogledno vrijeme. Vrlo je politički nepametno da se vratite iz Vašingtona i da onda date intervju gdje kažete da Gabrijel Eskobar (specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan) nije na vašem nivou", rekla je Mrdović.

Ona ja kazala da je Eskobar glavni operativac Vašingtona za pitanje Balkana.

Poručila je i da je Milatović rekao da međunarodna zajednica ne treba da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore.

"Pa da li se miješaju ili ne miješaju? Svi mi znamo da se iza kulisa dešava mnogo toga ali nije politički profitabilno da javno tako saopštavate a članicxa ste NATO-a. Onda, danas kažete jedno - ne miješam se u formiranje vlade, onda narednog dana kažete u toj vladi treba da bude taj i taj, pa trećeg dana kažete to i to. Mislim da je Jakovu Milatoviću za ovaj kratak period vladanja predsjednička funkcija udarila u glavu i da je prilično razjaren činjenicom da nema podršku u svojoj partiji", rekla je Mrdović.

Ona smatra da mandatar i lider PES Milojko Spajić uprkos svim opstrukcijama treba da formira vladu i da nađe mode ko će je činiti, pa makar i ukoliko krajnja opcija bude manjinska vlada.

"Potrebno je da sprovede makar jednu ekonomsku reformu koju je obećao građanima. On je dobio najviše glasova zahvaljujući ekonomskom programu. Kad kažem najmanje jednu, mislim konkretno na veće penzije, iz razloga što je ovog ljeta prema podacima Fonda PIO 73.000 penzionera primalo penziju do 450 eura", istakla je Mrdović.

Ona je dodala da od tih 73.000 penzionera, nešto preko 40.000 prima minimalnu penziju koja je nepunih 300 eura.

"73.000 penzionera ima očekivanja da im se od početka naredne godine poveća penzija. Mislim da je to minimum koji treba da realizuje, pa poslije toga ili se ići na nove izbore...", rekla je Mrdović.

Kazala je da se teško može postići stabilnost sa manjinskom vladom.

"Čak i po cijenu da to bude manjinska vlada, bilo bi bolje da ostvari većinu. On se suočava sa poprilično opstrukcija. Čini mi se da će te vlade biti zato što je međunarodna zajednica više zainteresovana da se formira vlada na čelu sa Milojkom Spajićem nego da ova zemlja uđe u novi krug izbora, Živimo vrijeme potpunog institucionalnog haosa, imamo tehničku vladu koja upravlja duže od godinu dana", rekla je Mrdović.

Kazala je i da je Spajić u predizbornom periodu lako poklanjao mandate.

"Pa sad imamo neke političke subjekte koji pokušavaju da drže slovo na javnoj sceni a nikada ne bi došli do jednog mandata da nisu bili na leđima PES-a.", rekla je Mrdović.

Bonus video: