Spalević: Neće doći do povećanja cijena nafte zbog rata

"Konkretno u ovom sukobu Gaze i izraela prvi dan je došlo do skoka na berzama 3,5 do 4 posto ali to se brzo vratilo nazad jer ni Izrael ni Palestina nisu zemlje koje imaju svoje rafinerije", rekao je Spalević

4602 pregleda 2 komentar(a)

Rat između Izraela i Gaze ne bi trebalo da dovede do rasta cijena nafte i naftnih derivata, rekao je u Bojama jutra Boris Spalević, generalni sekretar Udruženje naftnih kompanija Crne Gore.

"Sva dešavanja na globalnom nivou odražavaju se na međunarodnim berzama. Konkretno u ovom sukobu Gaze i izraela prvi dan je došlo do skoka na berzama 3,5 do 4 posto ali to se brzo vratilo nazad jer ni Izrael ni Palestina nisu zemlje koje imaju svoje rafinerije. Ne mogu uticati globalno na neke veće promjene", objasnio je Spalević.

Dodaje da ako sukob ostane na ovom nivou ne očekuje da dođe do rasta cijena.

"Ne znam šta će se dešavati sa zemljama OPEC-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte), nadamo se da će ostati izvan sukoba".

Spalević je kazao da rat utiče na sve sfere, a da je Izrael zemlja koja ima potencijal u prirodnom gasu.

"Vjerovatno će to usporiti trend rasta za LNG (tečni gas) u projektima u kojima učestvuje Izrael, dok za standardna bijela goriva ne vidim da će biti smetnje", poručio je.

Bonus video: