Radovi na ski centrima stopirani prije tri godne: Ko je pravio greške u projektu vrijednom 30 miliona

Bjelopoljske i mojkovačke vlasti, kao i opozicija često postavljaju pitanje zbog čega su od 2020. stali radovi na ski centrima Cmiljača i Žarski, početi u vrijeme DPS vlasti

14527 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

Bazna stanica i ugostiteljski objekat na Ski centru Cmiljača izgrađeni su na pogrešnim lokacijama, odnosno, kako su nam potvrdili u ministarstvu ekonomskog razvoja, na neusklađenim visinskim kotama.

Ko je napravio grešku u osnovnim koracima u projektu u koji je do sada uloženo više od 30 miliona eura, iz ministarstva nisu konkretno odgovorili, ali su istakli da je već održano nekoliko sastanaka kako bi se problem riješio.

"Upravi za kapitalne projekte nije ukazivano na postojanje problematike koja se odnosi na visinske kote budućih objekata ni od strane projektanta, izvođača radova, revidenta i nadzora. Stručni nadzor je u novembru 2021. godine obavijestio upravu za kapitalne projekte o uočenoj visinskoj razlici na terenu između ugostiteljskog objekata i polazne stanice žičare, što može predstavljati problem u eksploatacionom periodu (prilaz skijaša polaznoj stanici žičare od strane bazne stanice je otežan jer postoji visinska razlika između ova dva objekta) i radovi su obustavljeni", rečeno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Zbog ovakvih propusta, ali i činjenice da uz prateće projektne zadatke nisu dostavljeni urbanističko tehnički uslovi kao ni parcele na kojima bi se gradili objekti nista nije uradjeno vec tri godine.

Za rukovodioca kancelarije Ski-centra “Žarski” ovo nisu jedine greške u projektu.

"Glavni parking je predviđen za dvije hiljade vozila i autobusa koji je predviđen na hiljadu i 700 metara nadmorske visine na vrh planine na jednom sedlu. Oko kilometar ipo je daleko do Cmiljača, oko 500 metara do Žarskog. Postoji li primjer ovakvog parkinga? Ja nisam primijetio. Od Francuske, Austrije, Italije, Švajcarske i sve jugoslovenske planine od pohorija mariborskog do Šar planine. Ne može preko sto metara, to je praktično. Po mom mišljenju ovo je apsolutna greška", kazao je Ljubomir Vukadinović, rukovodilac kancelarije Ski centra "Žarski".

Vukadinović ističe da planer nije vodio računa o još nizu okolonosti na ovim ski centrima.

"Pristupni put od Bijelog Polja do parkinga je ovdje, vidite ovdje ove izohipse, u strogo sjevernoj strani i sav snijeg koji južni vjetrovi duvaju, stalno će biti ovaj pristupni put neprohodan i onda kao rukovodilac skijališta morate stalno da imate tu mašinu. Onda će skijališta proglasiti nerentabilnim zbog troškova čišćenja snijega", priča Vukadinović.

Vukadinović takođe naglašava da je bilo previše radova na ski stazama, iako je trend u svijetu da se prati prirodna konfiguracija terena. Sve to je doprinijelo uništenju Bjelasice.

"Ono što je vidljivo i što nama bode oči su ti kanali. Jesu ti kanali i nezavršeni putevi koji su nanijeli ogromne ožiljke samoj planini Bjelasici i kompletnom tom ekosistemu. Prije možda nekih godinu dana desio se jedan veliki odron na tom potezu, jedno cijelo brdo je palo na put, to još stoji", ističe Dimitrije Dulović, turistički vodić.

Kako bi se ski centri Cmiljača i Žarski zavrsili potrebno je prema nekim procjenama još 10 miliona eura.

Bonus video: