Mandić bi mogao postati predsjednik Skupštine iako ima i državljanstvo Srbije, za koje se ne zna kako ga je stekao

Mandić uporno odbija da kaže kada ga je dobio a srpski MUP isto tako odbija da dostavi taj podatak našim nadležnim

40770 pregleda 68 reakcija 67 komentar(a)
Mandić, Foto: Slađan Fatić
Mandić, Foto: Slađan Fatić

Uoči predsjedničkih izbora ljuti protivnici... Nakon parlamentarnih, vjerovatno, koalicioni partneri...

Budućeg premijera Milojka Spajića i najvjerovatnijeg predsjednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića veže još nešto osim zajedničke vlasti a to je da su do sredine ove godine obojica, osim crnogorskog, imala srpsko državljanstvo, što je zakonom Crne Gore zabranjeno, osim ako nije stečeno do 3. juna 2006.

I dok je nakon ekspresnog odgovora srpske vlasti -da Spajić ima državljanstvo Srbije i prebivalište u Beogradu, on diskvalifikovan iz trke za poziciju predsjednika Crne Gore, Mandić će zauzeti drugu važnu funkciju odnosno čelno mjesto Parlamenta i bez odgovora srpskog MUP-a.

Sa druge strane, postupak crnogorskog MUP-a protiv Spajića, kada je otkriveno da ima državljanstvo Srbije, iako je prethodno to negirao, dobio je epilog.

"Povodom pokrenutog postupka za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona za Milojka Spajića, predsjednika Pokreta Evropa sad, Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je rješenje o obustavi postupka jer je imenovani dostavio rješenje o otpustu iz državljanstva Srbije", saopšteno je Televiziji Vijesti iz MUP-a.

A Mandić, prvo je u martu tražio da se odgodi njegovo izjašnjenje pred crnogorskim MUP-om, da bi potom preko punomoćnika dostavio izjavu u kojoj je naveo da je državljanstvo Srbije stekao u skladu sa zakonom, ne navodeći kada. To i dalje odbija da otkrije.

"Ja sam rekao, ja imam državljanstvo Srbije. - Petar Komnenić: Kada ste ga dobili?... Ali, to što postoji taj papir da imam državljanstvo Srbije, niti imam ličnu kartu Srbije, niti imam pasoš Srbije, niti sam ikada glasao na izborima u Srbiji, niti sam iskoristio bilo kakvo pravo i bilo kakvu privilegiju koju daje to državljanstvo", rekao je Mandić nedavno gostujući u emisiji Načisto na TV Vijesti.

Kada je Mandić dobio državljanstvo Srbije, odbija da kaže i MUP te zemlje, dok su u slučaju Spajića bili i više nego ekspresni.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova obratilo se Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije zamolnicom za dostavljanje dokaza da li je i kada Andrija Mandić stekao državljanstvo Srbije. Ovom Ministarstvu zaključno sa 13.10.2023. godine nije dostavljen odgovor od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije", saopšteno je iz crnogorskog MUP-a.

Nadležni organi Srbije, prema tamošnjem zakonu o državljanstvu, nijesu u obavezi da daju tražene podatke, bez saglasnosti osobe na koju se zahtjev odnosi. Iako kažu da je Srbija I ranije odbijala da sarađuje po ovom pitanju, osim u slučaju Spajića, u crnogorskom MUP-u kažu da će nakon utvrđivanja činjenica, donijeti odluku u postupku protiv Mandića. On teoretski može izgubiti crnogorsko državljanstvo ali ako postane šef parlamenta, od čije stranke direktno zavisi Vlada, šanse za to biće takođe samo u domenu teorije.

Bonus video: