Savović: Upitnik u školi "Štampar Makarije" sproveden bez saglasnosti ministarstva

"To vjerovatno ne bi prošlo, da je došlo pod stručni nadzor Zavoda za školstvo, jer je u pitanju osnovna škola", rekao je Savović

8573 pregleda 5 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Slobodan Savović, direktor Direktorata za opšte, srednje, stručno i cjeloživotno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, kazao je da je sporni upitnik u podgoričkoj Osnovnoj školi "Štampar Makarije" sproveden bez neophodne saglasnosti tog resora.

Prosvjetna inspekcija će ispitati ko je odgovoran za to što je do učenika stigao upitnik gdje se, između ostalog, traži da odgovore da li su i u kojoj mjeri saglasni sa rečenicom da “homoseksualci, prostitutke i narkomani zaslužuju da umru od side”. Direktor škole Novica Gačević rekao je ranije da je u pitanju bilo psihološko istraživanje za potrebe doktorata.

Savović je u Bojama jutra na TV Vijesti naglasio da nije ispoštovana procedura i ocijenio da pitanja nisu adekvatna za taj uzrast učenika.

Rekao je da zahtjeve za slična istraživanja dobijaju i od strane nevladinih organizacija i pojedinaca, ali da je za dobijanje saglasnosti ministarstva neophodno znati cilj, tip i sadržinu ankete.

"Ovdje je to urađeno na svoju ruku. (...) To vjerovatno ne bi prošlo, da je došlo pod stručni nadzor Zavoda za školstvo, jer je u pitanju osnovna škola. Ovdje se radi o tome da je, u čitavoj toj brzini, jer se radi o velikoj školi, taj direktor... ne zloupotrijebio, već napravio previd. Vidjećemo šta će reći Prosvjetna inspekcija. Shodno izmjenama zakona od 1. maja, školom rukovodi školski odbor. Svi će se izjasniti, dozvolimo sistemu da radi", kazao je Savović.

Bonus video: