Da li će u januaru doći do poskupljenja struje: Kako da se građani zaštite?

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) poručuju da se cijene struje na svjetskom tržištu ne smiruju

5001 pregleda 7 komentar(a)
Ugradnja solarnih panela, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ugradnja solarnih panela, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Dok čekamo da vidimo da li će doći do poskupljenja struje od Nove godine, iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) pozivaju građane da instaliraju solarne sisteme i na taj način se zaštite od turbulencija na tržištu.

O tome je bilo riječi na Sedmim susretima elektro-inženjera Crne Gore u Podgorici.

Kako da se građani zaštite od skokova cijena struje i mogućeg povećanja od januara?

Iz EPCG daju ovaj odgovor:

"Ugradnja solarnih panela, nadamo se da ćemo vrlo brzo imati i baterijske sisteme u ponudi, na taj način dolazimo do pobjedničke situacije, kako za Elektroprivredu, koja motiviše građane da budu dio pravedne tranzicije, tako i za same građane koji će sami u statusu kupca i proizvođača zadovoljavati svoje potrebe i neće zavisiti od tih turbulencija", istakao je Ivan Mrvaljević iz Direkcije za razvoj i investicije EPCG.

Prva faza ugradnje solarnih panela obuhvatila je tri hiljade korisnika.

"Već 29 megavata je instalirano. Upravo ćemo naći načina da svima omogućimo da u nekom brzom vremenskom periodu izvrše ugradnju solarnih panela", rekao je Mrvaljević.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) poručuju da se cijene struje na svjetskom tržištu ne smiruju.

"Nestabilna vremena, trudimo se, sistem je izuzetno stabilan, spreman je za zimu, ali definitivno je za brigu kako će to dalje sve izgledati", kazao je Ivan Asanović, izvršni direktor CGES-a.

Stručnjaci tvrde da prave borbe protiv klimatskih promjena nema bez velikih hidroelektrana.

Zato pozivaju da se što prije razjasne stvari oko moguće gradnje, za ekologe sporne, hitroelektrane Komarnica.

"Negdje imamo očekivanja da ćemo u narednom periodu sa novim resornim ministrom, snažno podržati nastavak toga procesa i konačno donijeti odluku, iz perspektive energetskog sektora, mi nemamo dilemu da hidroelektranu Komarnica treba graditi", kazao je Mrvaljević.

"Imamo nešto što smo jako malo iskoristili, a to je naš hidropotencijal, ne možemo o tome govoriti na zastarjeli način od prije 50 i više godina, danas se akumulacije mogu mnogo bolje urediti, prostor oko akumulacija može da bude jedna prirodna ljepota, da se sve to ukomponuje i uskladi sa našom vizijom kao ekološkom državom i našom vizijom kao turističkom državom", poručio je Asanović.

On zaključuje da moramo privući i strane investitore i velikim projektima se ozbiljno pozabaviti, a ne olako odustati...

Bonus video: