Adžić: U Crnoj Gori oko 80 ustanova za djecu koje rade nelegalno

Najviše ovakvih ustanova, koje u nazivu imaju "igraonice, rođendaonice i kreativne radionice", nalazi se u Podgorici, Baru, Budvi, Tivtu...

6313 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

U Crnoj Gori postoji oko 80 nelegalnih ustanova koje se bave edukacijom djece, a nisu registrovane i nemaju dozvolu i status potreban za rad sa djecom.

To je u Bojama jutra rekla glavna prosvjetna inspektorka Lucija Adžić.

Najviše ovakvih ustanova, koje u nazivu imaju "igraonice, rođendaonice i kreativne radionice", nalazi se u Podgorici, Baru, Budvi, Tivtu...

Prosvjetnoj inspekciji je nedavno na ovaj problem pažnju skrenulo Udruženje privatnih predškolskih ustanova.

"Ukazivali smo na taj problem ranije, da se to normativno i pravno uredi. Nekada je privatnih predškolskih ustanova bilo 3-4, sada ih je oko 40 zato što je nemjerljiv bio rezultat našeg rada na terenu i sve koje smo prepoznali da se bave predškolskim radom a nisu registrovani obavezali smo da se prijave i dobiju status", objasnila je Adžić.

"Određene strukture, lica koja rade sa djecom a nisu u sistemu. Prepoznajemo anomalije koje su očigledno iste kao što su bile u pređašnjem periodu, nije dobro urađen normativni okvir", rekla je ona.

Prosvjetna inspekcija će, najavila je Adžić, naredne nedjelje izvršiti inspekcijski nazdor u OŠ "Štampar Makarije" u kojoj je sprovedena problematična anketa.

"Dobili smo inicijativu prije dva dana, ali još uvijek nismo izvršili inspekcijski nadzor. Direktor zadužen za zakonitost rada ustanove. U konkretnom slučaju ono što znamo je iz medija šta se desilo. U tom kontekstu vidjećemo, ne bih prejudicirala stvari ali ispitaćemo šta se desilo. Ako se utvrdi da je došlo do zloupotrebe službenog položaja preduzimamo mjere koje baš nisu popularne".

Objašnjava da će ako se utvrdi da je direktor prekoračio svoja ovlašćenja on odgovarati za to, a jedna od mjera je predlog za razrješenje.

"Ono što je direktor morao prethodno da uradi je da upozna Ministarstvo prosvjete i da ono procijeni da li to treba da ide kao anketa. Ako bude narušena procedura, zna se šta je njegova nadležnost i za šta je odgovoran, jedna od mjera je predlog za razrešenje koji će biti upućen školskom odboru, on je taj koji bira i razrješava direktora ustanove".

Bonus video: