Za Abazovića pitanja kako funkcioneri troše novac građana neukusna

Troškovi puta u Njujork, na zasjedanje Generalne Skupštine UN, bolna su tačka zvaničnika. Dok je predsjednik države Jakov Milatović izbjegao odgovor na ovo i druga novinarska pitanja, premijer Dritan Abazović smatra da je intencija Televije Vijesti da stvori problem, što tvrdi da nije baš profesionalno

20214 pregleda 182 reakcija 35 komentar(a)
Abazović, Foto: gov.me/R.Koprivica
Abazović, Foto: gov.me/R.Koprivica

Iako se u Vili Gorica danas pričalo o novcu, od predsjednika države Jakova Milatovića Televizija Vijesti nije uspjela da sazna koliko je ukupno koštao put delegacije koja je brojala 22 člana u Njujork.

Zašto se to krije, Televizija Vijesti je pitala premijera Dritana Abazovića, koji ponavlja da je Vlada dostavila troškove od gotovo 17.500 eura za njih i tvrdi da su potrošili pet puta manje nego prošle godine.

Upitan kako objašnjava nelogičnost da je obezbjeđenje potrošilo više para nego članovi Vlade, a razlika je samo o jednoj osobi, Abazović je odgovorio:

"Njihove troškove plaća Uprava policije, kako oni rade buking, kako rade stvari koje su tehničke ja zaista ne znam. Nikakvog skrivanja nema".

Na pitanje je li logično da obezbjeđenje potroši 10 hiljada više nego članovi Vlade, premijer je kazao:

"Meni je logično da se ponašamo kao svaka druga država u svijetu. Crna Gora i ove godine, bez obzira na medijske natpise, je otišla sa jednom od najmanjih delegacija".

Abazović ne razumije zašto se o troškovima priča mjesec nakon odlaska u Njujork, I tvrdi da je intencija Televizije Vijesti da od ovoga napravi problem. Insistiranje na odgovore o troškovima smatra neukusnim.

Na odgovor novinarke da je intencija da se zna kako se troše pare građana, Abazović oe odgovorio da "tu intenciju podržavam".

"A mislim da ste tu informaciju dobili. Lično mislim da nije ni profesionalno skroz, ali to je Vaše pravo. Ja ću vas svaki put ispoštovati za odgovor.''

Televizija Vijesti će odgovore nastaviti da traži, a profesionalno je da, svidjelo se nekome ili ne, insistira na onome što se tiče građana Crne Gore.

Građana se tiče i Sporazum o opredjeljivanju još 3,5 miliona Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore koji su u Vili Gorica potpisali visoki predstavnici Delegacije Evropske unije, Austrije i Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori. Abazović objašnjava da su, prethodno za Fond prikupljena još skoro tri miliona, a novac su sada opredijelile EU i Vlada Austrije.

"'Doprinos EU od dva miliona eura dio je reformskog fonda, koji je uspostavljen kako bi pomogao Crnoj Gori u prevalizilaženju prepreka", kazala je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

"Želio bih da uputim poziv svim relevantnim akterima u Crnoj Gori, zajedno sa privatnim sektorom, da budu dio naše posvećenosti stvaranju snažnog mehanizma za dostizanje održivosti", rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

"Ima tačno struktura ko donosi odluku o podjeli novca, i kako će se otvarati javni pozivi za projekte. Ima nekoliko stubova, ja ću naglasiti one koji su najvažniji - jedan se odnosi na dobro upravljanje, jedan se odnosi na ekologiju, održivi razvoj", rekao je Abazović.

Treći stub se, zaključuje, odnosi na projekte koji bi mogli da pospješe energetsku održivost.

Bonus video: