Direktor AZLP-a o video nadzoru u gradovima: Nepravilnosti otklonjene, snimak MUP-a s razlogom uplašio građane

Medojević naglasio kako je najbitnije da ne dođe do zloupotrebe podataka koji će se prikupljati. "Mi smo tokom nadzora utvrdili da su oni (MUP) ispoštovali sve procedure. Jasan je pristup podacima, postoje šifre, logovanje, ni u jednom trenutku neće moći se desiti da ne znate ko je pristupio uređaju", naveo je

5297 pregleda 3 komentar(a)

Ivan Medojević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, kazao je da su sve nepravilnosti otklonjene kada je u pitanju video-nadzor u Podgorici, Budvi i Baru, te da je pitanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova zašto taj sistem nije zvanično pušten u rad.

Kao jednu od ranijih nepravilnosti, naveo je da je kamera na Trgu nezavisnosti bila toliko jasna i precizna da je "mogla da vidi trpezariju u stanovima u zgradovima koje se nalaze na trgu". "Bila je rotaciona, mogla je da gleda sve - od balkona do unutrašnjosti stana", rekao je Medojević.

Medojević je rekao da je reklamni snimak MUP-a, na kojem se vidi da nova tehnologija prepoznaje lica pješaka na ulicama i povezuje ih sa njihovim ličnim dokumentima, "s razlogom uplašio" građane.

Sistem video nadzora
foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

"Ne znamo da li će sistem na taj način funkcionisati, to je reklamni spot. Ali, ako imate činjenicu da će to softversko rješenje prepoznavati lica, dolazimo do toga da li dolazimo do biometrije, koja je vrlo sporna. Više protokola u Evropskom parlamentu je usvojeno, posebno u vezi vještačke inteligencije, da zakon o vještačkoj inteligencije zabranjuje masovnu obradu putem biometrije", istakao je.

Najbitnije je, naglašava, da ne dođe do zloupotrebe podataka koji će se prikupljati. "Ako imamo tehničku opremljenost i zaštitu tih podataka, onda nema nikakvih problema. Mi smo tokom nadzora utvrdili da su oni ispoštovali sve procedure. Jasan je pristup podacima, postoje šifre, logovanje, ni u jednom trenutku neće moći se desiti da ne znate ko je pristupio uređaju. Na svakoj lokaciji će morati biti istaknuto obavještenje da se taj prostor snima", rekao je Medojević.

Radenko Lacmanović, ekspert za zaštitu ličnih podataka, rekao je da zabrinjava to što je MUP "institucija u državi koja na najgrublji i najčešći način krši odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti".

"Primjera imate koliko hoćete gdje se iz MUP-a masovno krše odredbe zakona. Izražavam bojazan, zbog prethodnog iskustva, da će biti zloupotreba", poručio je on i apelovao na AZLP da što češće obavlja nadzor kod MUP-a, ne samo po prijavi građana, nego i po službenoj dužnosti.

Pavle Ćupić iz Građanske alijanse je rekao da bezbjednost jeste od velikog značaja i da ovaj sistem tome može doprinijeti, ali da se mora voditi računa o privatnosti građana.

"Jasno je da postoji mogućnost za zlupotrebe", kazao je on, podsjetviši na istrage protiv policajaca koji su dijelili informacije sa kriminalnim klanovima, na činjenicu da je država objavljivala spisak sa kovid pacijentima... "Ovo je vrlo osjetljiva tema, kontrola mora biti na mnogo većem nivou", zaključio je.

Bonus video: