"U novoj vladi neće biti Crnogoraca": Opozicija se deklariše kao građanska, a ističe nacionalne momente

"Pošto ne znamo kako se ko identifikuje od ministara i ministarki u budućoj vladi, samo problematizovanje toga, odnosno pretpostavljanje da su neki Bošnjaci, Srbi, Albanci šta god, je jedna politička nekultura i jedno stavljanje tapije na to ko je nacionalno šta i gdje i ko smije da bude..." rekao je politički analitičar Stefan Đukić

30965 pregleda 124 reakcija 51 komentar(a)
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U novoj vladi neće biti Crnogoraca – stalna je optužba aktuelne crnogorske opozicije, Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD), dok traje proces formiranju izvršne vlasti.

Ovakve teze plasiraju se iz političkih struktura, navodno građanske profilacije i uprkos tome što se više budućih ministara, uključujući i premijera, i njegovog zamjenika javno deklarisalo kao Crnogorci.

Politički analitičar Stefan Đukić poručuje da nije građanski i nije dobro političke oponente označavati po nacionalnosti, naročito ako je cilj da se na taj način povrati izgubljeno biračko tijelo.

Iako se deklarišu kao građanske, opozicione političke strukture ne propuštaju šansu da istaknu nacionalne momente, ne samo u vezi sa predstojećim popisom, već i kada je u pitanju formiranje nove crnogorske vlade.

Eksplicitan u tome nedavno je bio doskorašnji šef države i lider DPS-a Milo Đukanović, komentarišući formiranje 44. vlade: "U toj Vladi neće biti Crnogoraca... u Vladi Crne Gore".

Ovakve tvrdnje stižu, uprkos tome što su se neki od budućih članova vlade javno izjasnili o svom nacionalnom identitetu.

Jedan od njih je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

"Ne priznajem nikom da je veći Crnogorac od mene, jer ništa od ove zemlje nisam oteo, ukrao, nezakonito uradio", rekao je Bečić 5. jula 2022.

Da su Crnogorci javno se deklarisala polovina od šest članova Vlade iz partije Alekse Bečića.

Tako se izjasnio i budući premijer, pa će u strukturi buduće izvršne vlasti, prema pouzdanim informacijama Televizije Vijesti, biti ujednačen broj Crnogoraca i Srba, dok će više od petine činiti manjine.

Tezu opozicije, deklarativno građanske, da je nova vlada anticrnogorska i da u njoj neće biti Crnogoraca, politički analitičar Stefan Đukić ovako komentariše:

"Pošto ne znamo kako se ko identifikuje od ministara i ministarki u budućoj vladi, samo problematizovanje toga, odnosno pretpostavljanje da su neki Bošnjaci, Srbi, Albanci šta god, je jedna politička nekultura i jedno stavljanje tapije na to ko je nacionalno šta i gdje i ko smije da bude, jer time se zapravo govori da Crnogorci mogu da budu samo u DPS-u, SD-u, možda još nekim partijama što je pogrešno, negrađanski i ne baš dobro. Imali smo taj problem ranije kada je ZBCG (Za budućnost Crne Gore) problematizovala da nema Srba, kako su samo oni Srbi, e sad imamo DPS i SD- samo su oni Crnogorci. Ni jedna, ni druga priča ne valja – to je pogrešno", rekao je Đukić.

On misli da opozicija na ovaj način pokušava da pridobije izgubljeno biračko tijelo.

"Oni s jedne strane pokušavaju da problematizuju svoju poziciju, da zbiju svoje redove, politički im ne ide dobro, u opadanju su. I onda pokušavaju da nađu svoju samobitnost i oni je traže sada kroz neki nacionalizam jer na te, da kažemo, niže strasti je lakše pokupiti na brzinu neku publiku. Ali, mislim da je to pogrešan potez", rekao je Đukić.

Nova vlada, prema nezvaničnim informacijama Televizije Vijesti, trebalo bi da se bira najkasnije narednog utorka.

Bonus video: