Nišić: Spajić odgađanjem popisa želi da spusti tenzije u državi; Zirojević: Cijenimo potez

Snežana Remiković iz Uprave za statistiku Monstat kazala je da kada se govori o određenim zahtjevima, da bi u toj institutciji voljeli da vide zahtjeve, šta se traži i da li je u skladu sa zakonima...

30537 pregleda 49 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Slađan Fatić
Foto: Slađan Fatić

Odluka da se popis odloži za mjesec dana prvenstveno ima za cilj da se spuste tenzije u državi, a tu odluku mandatara Milojka Spajića cijene u opoziciji.

Funkcionerka Pokreta Evropa sad Naida Nišić kazala je u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti da popis sačekao buduću vladu kao "jedno od gorućih pitanja".

Nišić je i kandidatkinja za ministarku rada i socijalnog staranja u budućoj vladi.

"Ono što smo željeli sa odlaganjem popisa je da se u Crnoj Gori spuste tenzije, da se uvaže zahtjevi opozicije, civilnog sektora. Ne da ispunjavamo nečije želje, nego ono što može tehnički da se odradi, da se nivo kontrole poveća", rekla je Nišić.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević kazao je da cijene odluku da se popis odloži na najmanje mjesec dana.

"Ne radi se o isunjavamo bilo kakvih želja, nego se radi o pokušaju postizanja opšteg konsenzusa. Važno je što je pokazana spremnost za odlaganje popisa.... Kada se uredba o odlaganju popisa usvoji, vrijeme da sjednemo za sto i dogovorimo dalji tok", rekao je Zirojević...

Snežana Remiković iz Uprave za statistiku Monstat kazala je da kada se govori o određenim zahtjevima, da bi u toj institutciji voljeli da vide zahtjeve, šta se traži i da li je u skladu sa zakonima...

Nišić: Kontrola popisa prihvatljiva

Nišić je istakla da je za Pokret Evropa sad prihvatljiva kontrola popisa.

"Želimo da u narednih mjesec dana dođemo do cilja da svaki popisani građanin ima mogućnost da provjeri popisnicu. Popis će se odložiti i počeće 1. decembra sa rokom trajanja do 15. decembra, a zbog vremenskih neprilike on može da se prodruži..."

Nišić je istakla i šta jeste, a šta nije prihvatljivo od zahtjeva

"Nije prihvatljivo prisustvo na terenu, to je ulaženje u lične stvari i mislim da bi se izguvio svaki vid ličnog integriteta svakog čovjeka... Popisivači su birani putem javnog oglasa i smatram da su profesionalizovana lica. Ne vidim zašto bi pored toga neko išao pored popisivača... Učešće u popisnim komisijama je prihvatljivo... Neće se raditi na štetu zakona, a po hitnmom postupku mogu se izmijeniti zakoni koji će omogućiti da se dozvoli dodatno učešće u popisnim komisijama", navela je Nišić.

Zirojević Problem popisivači bliski opoziciji; Remiković: I dalje ima opština gdje nedostaje popisivača

Zirojević je kazao da će građane popisivati "partijci sa članskim kartama Nove srpske demokratije, Demokratske Crne Gore, Demokratske narodne partije, Socijalističke narodne partije, Građanskog pokreta URA...".

"I vidim da to nije problem nikom iz Monstata, ali je prioblem da postoje popisivači koji su bliski nekin opozicionim partijama...", rekao je Zirojević.

Remiković je, odgovarajući Zirojeviću, kazala da stanje na terenu kaže da su oglasi kojim se traže popisivači u najvećem broju opština produživani jer nije bilo dovoljno kandidata.

"Da su se partijski prijavljivali ne bi se produžavali oglasi. I dalje ima opština gdje nedostaje popisivača, samim tim da je bilo bilo kakvog namještanja ne bi došlI do nedostatka popisivača. Drugo zašto se neko nije prijavio u ovim opštinama i da vidi da li će biti primljen...", rekla je Remiković.

Bonus video: