Ovo je dio kandidata za državne sekretare

U Vladi Milojka Spajića bi mogla biti čak 42 državna sekretara

30999 pregleda 80 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Dok novi ministri prikupljaju podatke i prave analize stanja u resorima koje su preuzeli, teče i proces imenovanja državnih sekretara. Njih bi u Vladi Milojka Spajića moglo biti čak 42, a Televizija Vijesti saznala je neke od predloženih kandidata.

Oni koji prate rad Vlade ne očekuju da će se brzo stići do optimizacije inače glomaznog državnog aparata, ali poručuju da bi dobro bilo kada bi najavljeno skeniranje stanja u resorima dovelo do racionalizacije troškova funkcionera.

Već na prvoj sjednici vlade, u danu kada je i izbrana, 19 ministara dobilo je konkretne zadatke.

“Da u roku od deset dana Vladi dostave analizu stanja na 31.10., i predlog mjera u roku od 15 dana i ključne prioritete, po njima, koji će biti osnov za izradu programa Vlade za narednu godinu i program pristupanja EU”, rekao je tada potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

Ministri će, između ostalog, dostaviti tačan broj zaposlenih u resorima, a možda se konačno dođe i do preciznog broja službenih vozila u državnoj administraciji. Novinarka ND "Vijesti" Biljana Matijašević kaže da je ovo nužan korak ka stvaranju dugo najavljivane optimalnije i efikasnije javne uprave.

“Već godinama se ponavlja da nam je taj državni aparat preglomazan, da je 50 – 60 hijada službenika i da, kako se koja vlast mijenjala, evo i posljednje tri godine, tako je svako svoje dovodio, a oni su stari ostajali tu, i vrijeme je da jedna vlada počne da racionalizuje javnu upravu”, rekla je ona.

Ipak, nova Vlada Milojka Spajića moći će da imenuje čak 42 državna sekretara u ministarstvima – u osam resora po tri, u sedam po dva i po jednog u četiri ministarstva.

“Ta brojka od 42 državna sekretara nam govori da ćemo još dugo čekati na pravu racionalizaciju i profesionalizaciju javne uprave”, rekla je Matijašević.

Po informacijama Televizije Vijesti, za državne sekretare u Ministarstvu unutrašnjih poslova predloženi su Jovana Ostojić i Petar Koprivica, u resoru zdravlja Aleksandar Sekulić, Mirjana Vlahović Andrijašević i Milena Cojić, prosvjete, Marijeta Barjaktarović Lanzardi, rada i socijalnog staranja Anđela Nedović, ekonomskog razvoja Ana Raičevć, pravde Aleksandar Bakrač i Sreten Jakić, evropskih poslova Bojan Božović.

Ako će se na smanjenje broja zaposlenih još čekati, Matijašević nema dilemu šta bi se moglo odmah uraditi.

“Nadam se da će krenuti u racionalizaciju tih službenih vozila i troškova bespotrebnih koje imaju javni funkcioneri. Stvarno mi nje jasno zašto bi mi njima plaćali račune za telefon i zbog čega je potreban toliki broj službenih vozila. Tako da se nadam da će smanjiti broj putovanja i prvenstveno broj vozila, nema potrebe da u svakom ministarstvu svaki funkcioner ima vozilo”, kazala je Matijašević.

Iz Vlade su Vijestima rekli da će premijer, kada su u pitanju državni sekretari, ali i ostala imenovanja, insistirati na izboru profesionalaca, koji imaju iskustvo i kredibilitet za te pozicije.

Bonus video: