Koprivica: SDT-u što prije omogućiti cjelovit pristup bazama podataka, riješiti problem preseljenja

Potpredsjednik Vlade ocijenio da su pojedine sudije Ustavnog suda vođene lični interesima ukinule starosnu granicu za penziju, rekao da će Vlada, u skladu sa budžetom, zaštititi građane pogođene takvom odlukom

26875 pregleda 23 reakcija 15 komentar(a)
Koprivica, Foto: Slađan Fatić
Koprivica, Foto: Slađan Fatić

Nova Vlada učiniće sve da se Specijalnom tužilaštvu što prije omogući cjelovit pristup bazama podataka radi efikasnog sprovođenje istraga i hitno riješi problem preseljenja u staru zgradu vlade, najavljuje potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

On u intervjuu Televiziji Vijesti ocjenjuje i da su pojedine sudije Ustavnog suda vođene lični interesima ukinule starosnu granicu za penziju, te da će Vlada u skladu sa budžetom, zaštititi građane pogođene ovakvom odlukom.

Koprivica nije direktno odgovorio na pitanje TV Vijesti da li Crna Gora ima dovoljno stručnog kadra za najavljeni Specijalni sud, ali vjeruje da ta institucija može biti ključna u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"I samo formiranje Specijalnog suda dovešće do sprovođenja jedne vrste vetinga jer će uslov za Specijalni sud biti postavljen na taj način kao da su određene sudije prošle veting i u pogledu procjene njihove individualne odgovornosti u dosadašnjem radu, te kada je u pitanju primjena stručnih standarda, kada je u pitanju legalnost njihove imovine i kada je u pitanju odsustvo kontakata sa mafijaškim ili organizovanim kriminalnim grupama, o čemu smo nažalost svjedočili", rekao je Koprivica.

Vaši prethodnici uradili su analizu koja je pokazala da bi proces vetinga u pravosuđu trebalo sprovesti krioz tri faze, a stigle su kritike da bi to trajalo predugo. Da li je vama prihvatljiv takav model, ili ćete ući u proces vetinga na neki drugačiji način?

Što se tiće analize koja je urađena, rekao bih da ne daje odgovore na sva vcažna pitanja i da nije institucionalni okvir na jasan i precizan način definisan.Ali želim da kažem da je, ipak, Crnoj Gori više od sto novih zakona potrebno 10 časnih i čestitih profesionalaca i u pravosuđu i u bezbjednosnog sektoru.

Momo Koprivica
foto: Slađan Fatić

Prethodna Vlada nije ispunila obećanje preseljnja SDT-a u staru zgradu vlade, niti im je obezbijedila pristup ključnim bazama podataka. Da li im vi možete garantovati bolje uslove rada i kada? (je li stara vlada i dalje opcija)?

Treba pristupiti hitnom rješavanju ovog pitanja i stara zgrada vlade jeste i dalje opcija. Postoji tamo osam kabineta sa pretkabinetima, pa je neophodno izvršiti pregrađivanje, adaptaciju kako bi se stekli neophodni uslovi za rad. Međutim, ako bi se i te slobodne prostorije momentalno oslobodile to bi bila tek jedna trećina zgrade i ne bi bilo ni tada uslova za formiranje bezbjednosne zone koja je neophodna za SPO zato što je dobar dio prostora stare zgrade vlade popunjen od strane drugih državnih organa, pa je neophodno obezbijediti za njih alternative i pristupiti jednom iseljenju drugih državnih organa. Problem kojeg smo svjesni – a to je pristup bazama podataka od strane SDT-a. I mi smo opredijelčjeni da ga odlučno rješavamo i te će biti jedno tehničko pitanje u vezi kojeg postoji apsolutna politička volja da SDT ima pristup svim bazama podataka

Neke sudije Ustavniog suda, ukidanjem starosne granice za penziju, spasile su svoje pozicije, sa kojih su mogle otići već za mjesec ili par mjeseci. Da li je, po Vama, ova odluka lišena ličnih interesa? I da li će Vlada u roku od mjesec, koliko je US dao rok, prilagoditi rješenje i u kom smjeru bi to moglo da ide?

Rekao bih, ne samo da ta odluka nije lišena ličnih interesa, već je prevashodno motivisana ličnim interesima i svakako da je važno prilikom donošenja odluka da se poštuju važeći propisi, ali je neophodno vidjeti i kakve su posljedice po društv. I ova situacija govori da je neophodno kompletiranje, što hitnije, Ustavnog suda, što bi bila jedna od garancija manjeg rizika u perspektivi za donošene ovakvih odluka. Kad bude odluka objavljena, razmotriće se, i ono što je značajno, preduzeće se, uz analize budžetskih efekata, neophodna rješenja da se jedan broj građana koji su dovedeni u nezavidan položaj zbog ovih odluka zaštiti i pomogne im se.

Kada i na koji način će započti izborna reforma, budući da su svi dosadašnji dugogodišnji pokušaji bili neupješni, i u kom roku bi mogla biti završena?

Podsticaćemo tu reformu posebno reformu izbornog zakona, biračkog spiska i reformu zakona o finansiranju političkih subjekata i kampanja kako bismo spriječili sistemsku političku korupciju i zarobljavanje države, a to je onaj vid korupcije koji podrazumijeva doniranje ilegalnog novca političkim strukturama u izbornoj kampanji koje se kasnije odužuju donošenjem namještenih propisa

Da li će do kraja godine biti okončan izborni proces u Šavniku i na koji način?

Vidim rješenje u reformi Državne izborne komisije i u reformi zakonodavstva, jer postoji jedan pravni problem, a to je da se izbori sprovode prema biračkom spisku koji je zaključen prije zakazanih izbora

Znači neće u skorije vrijeme Šavnik biti riješen?

Ja sam uvjeren da hoće.

Bonus video: