Novinar mora izvještavati u službi javnosti

Slovenačka novinarka Evgenija Carl za TV Vijesti o ulozi javnog servisa u društvu

2174 pregleda 1 komentar(a)

Evgenija Carl novinarski posao je učila i profesionalnu karijeru skoro tri decenije gradila na slovenačkom javnom servisu.

Prije mjesec, Carl i njene kolege u centralnom dnevniku objavljuju istraživačku priču o ministarki javne uprave, koja je nezakonito trošila novac građana i dodjeljivala ga sebi bliskim ljudima. Nakon medijskog pritiska, ministarka Sanja Ajanović Hovnik podnosi ostavku.

“Ne volim da pričam o tome da ja nekog smijenila, jer sam ja samo radila svoj posao. Informacija koju sam dobila mi se činila relevantnom i to sam objavila. Ne želim sebi da laskam, ja kao novinar kontrolišem politiku, a drugi su tu da smjenjuju i kažnjavaju”, kaže Carl.

Ministarka Ajanović Hovnik nije ni prva, a vjerovatno ni posljednja, koja je zbog sopstvene nesavjesnosti i savjesnog rada novinara RTV Slovenija izgubila funkciju. To, međutim, nije slucaj sa crnogorskim javnim medijskim servisom

“Iako imam godina ja relativno dobro pamtim, i ne pamtim da je RTCG smjenila ne bilo kog ministra već bilo kog državnog službenika. Danas imamo model gdje imamo direktan upliv politike u izbor prvo Savjeta RTCG, a onda indirektno preko Savjeta i sam menadžemnt i uređivački tim”, kaže Duško Vuković iz Media centra.

Iako uloga medija nije da smjenjuju ili postavljaju funkcionere, svakako jeste da ukazuju na njihove propuste i budu korektiv u društvu.

Javni servis ima i finansijsku i kadrovsku moć da to čini, ali se u Crnoj Gori on najčešće percipira kao glasilo vladajućih političkih struktura. Tako se slična stvar kao u Sloveniji, u Crnoj Gori u vrijeme DPS vlasti nije dogodila na javnom servisu, već na Televiziji Vijesti. Novembra 2019. ostavku je podnio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, nakon što je prethodno u emisiji Načisto na TV Vijesti objavljen snimak na kome dva građevinska inspektora reketiraju biznismena u Budvi. Inspektori su osuđeni na zatvorske kazne.

I Evgenija Carl ističe kako mediji, posebno oni koji se fiinansiraju novcem svih građana, imaju nevjerovatan potencijal da pomažu ljudima i društvu u cjelini, upirući prstom na destruktivne pojave i procese.

“Ako moram, rekla bih da je moja najveća priča o hirurgu koji je operisao i bolesne i zdrave samo da bi što više zaradio. Laskaću sebi, ali najponosnija sam što je zbog mene smijenjen i izbačen iz zdravstva”, navodi ona.

Od kada je medija, postoje i politički i drugi pritisci. Premijer Slovenije u nekoliko mandata, a tadašnji opozicionar Janez Janša, novinarku Carl na tviteru je nazvao "isluženom prostitutkom koja radi za 30 eura". Sve zbog izvještavanja o aferama njegove stranke. Nakon što je preuzeo vlast 2020. godine, javni servis je postao meta Janšine osvete

“Te dvije godine su bile paklene, za 30 godina rada na javnom servisu nešto tako nisam vidjela. Svi standardi su nestali, ljudi su bili šikanirani, dovođeni su partijski kadrovi da vode televiziju i smjenjuju novinare”, kaže Evgenija Carl.

Zbog pritisaka i šikaniranja, ali i da podrže smijenjene kolege, novinari RTV Slovenija u više navrata ulaze u studio iz koga se emitovao dnevnik sa transparentima “Ničije sluge”.

Sa druge strane, kada su sa RTCG-a smijenjeni urednik Vladan Mićunović i generalna direktorica Andrijana Kadija, na protestu koji je ispred zgrade te televizije organizovao Media centar, došlo je svega pet-šest novinara.

“U RTCG-u nikada nije postojala kritična masa profesionalne svijesti i savjesti koja bi iznutra uticala i pritiskala da se stvari promjene”, rekao je Vuković.

Recept za uspješan javni servis vrlo je jednostavan, objašnjava koleginica iz Slovenije. Novinar mora izvještavati u službi javnosti, biti hrabar i odlučan i nikada ne smije podleći pritisku centara moći, raznih lobija i političkih stranaka.

Bonus video: