Istraživanje TV Vijesti: Šverc cigareta u Crnoj Gori još je vrlo živ

U Upravi za inspekcijski nadzor, koja bi ove objekte trebalo da kontroliše, ipak kažu da se ne mora raditi o švercu. U Upravi prihoda i carina međutim potvrđuju ispravnost sumnji Televizije Vijesti da je riječ upravo o krijumčarenim cigaretama

26576 pregleda 194 reakcija 36 komentar(a)
Cigarete "Regina", Foto: Screenshot/TV Vijesti
Cigarete "Regina", Foto: Screenshot/TV Vijesti

Šverc cigareta u Crnoj Gori, još je vrlo živ, što potvrđuje i istraživanje Televizije Vijesti u četiri crnogorska grada.

Švercovane cigarete - bez akcizne markice, sa stranom akciznom markicom i stranim natpisom, možete kupiti, ne samo na pijacama, već i na trafikama.

U Upravi za inspekcijski nadzor, koja bi ove objekte trebalo da kontroliše, ipak kažu da se ne mora raditi o švercu.

U Upravi prihoda i carina međutim potvrđuju ispravnost sumnji Televizije Vijesti da je riječ upravo o krijumčarenim cigaretama.

Na jugu, u centralnom dijelu ali i na sjeveru Crne Gore, odnosno u Budvi, Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju, novinari TV Vijesti pronašli su na trafikama cigarete sa stranim natpisima i akciznim markicama, ili bez njih.

Prosječno vrijeme za pronalazak ni u jednom gradu nije bilo duže od 20 minuta.

U Nikšiću, prekoputa zgrade Opštine, kupuju se cigarete "Regina" bez akcizne markice i sa natpisom na engleskom jeziku.

U Bijelom Polju bez po muke nalaze se cigarete sa stranim akciznim markicama.

Mogu se kupiti i cigarete "FM" porijeklom sa Kosova koje imaju natpis na albanskom i srpskom kao i akciznu markicu Kosova, cijena je bila dva eura i deset centi.

I u Budvi slična situacija.

Cigarete kupljene u Budvi marke "Korset" imaju natipis na albanskom i srpskom jeziku kao i akciznu markicu Kosova, što upućuje na to da su švercovane iz te države.

U Podgorici osim "Rengersa" prodavac nudi i lepezu drugih cigareta. Kupuju se one marke "Manchester" bez ikakvog natpisa i markica i cigarete marke "Kultur" bez markica sa natpisom na engleskom jeziku, cijena je od 12 do 17 eura za šteku.

Primjeri iz ova četiri grada upućuju na zakljucak da švercovane cigarete nisu nestale sa tržišta. Naprotiv, ne prodaju se samo na pijaci.

Ipak, tržišna inspekcija nije imala puno posla oko zaplijene.

"Kada govorimo o zapljeni, tržišna inspekcija je imala svega par slučajeva kada je naišla na robu bez porijekla i tada automatski stupa na snagu mjera oduzimanja robe", kazala je Irena Radusinović, PR Uprave za inspeksijske poslove.

Kada su TV Vijesti pokazale slike kupljenih cigareta iz različitih gradova i pitali kako je moguće da se akcizna roba prodaje bez akcizne markice i natpisa na crnogorskom jeziku, iz Uprave za inspekcijske poslove odgovaraju: "Apsolutno ne mora da znači u odnosu na to što je napisano na kutiji da sama papirologija koju trgovac posjeduje prati sam proizvod, to su samo nagađanja, i mi vjerujemo da to izgleda sumnjivo ljudima", rekla je Radusinović.

Sasvim drugačiji odgovor, koji je potvrda ispravnosti sumnji TV Vijesti da je riječ o švercovanim cigaretama dobija se u Upravi prihoda i carina.

"Recimo ovdje nema nikakve markice, znači i ako nema nikakve kontrole akcizne markice i ako je pristuna akcizna markica druge države, a ne Crne Gore to su švercovane cigarerete", rekao je Radoje Mijušković iz Uprave prihoda i carina.

I zakoni koji regulišu promet duvanskih proizvoda u Crnoj Gori preziciraju da sve legalne cigarete koje su u državi prodaju moraju imati akciznu markicu Crne Gore kao i natpis na crnogorskom jeziku.

U Upravi prihoda i carina ističu da su na crnogorskom tržištu najzastupljeniji kineski brendovi cigara koji se proizvode u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili Rumuniji, kao i cigarete sa Kosova.

Od prvog januara 2021. do 23. oktobra ove godine Uprava prihoda i carina oduzela je milijardu 600 miliona komada švercovanih cigareta ili skoro osam miliona boksova čija vrijednost premašuje 202 miliona eura.

Šverc cigareta je očito, još vrlo živ i toga bi morali biti svjesni svi nadležni organi, počev od Vlade do inspekcije, čiji odgovori na pitanja TV Vijesti, najblaže rečeno, čude.

Bonus video: