Stanovnici Podgorice godinama se truju zbog paljenja guma i smeća; Božović se uzda u nova zakonska rješenja i Vladu

Gotovo ništa do sada nije urađeno ni na selektovanju i preradi otpada, pa se i to mora mijenjati

11738 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Novi direktor podgoričke Deponije Aleksandar Božović uzda se u nova zakonska rješenja i saradnju sa Vladom, kako bi se regulisao problem paljenja guma i smeća, od čega se godinama truju stanovnici Podgorici.

Stanovnici podgorikog naselja Konik godinama su očajni jer se tu pale gume i smeće.

Gori sa divljih deponija, a Božović, kaže da se to konačno mora riješiti sistemski.

U prvom redu se osvrće na problem guma koje su kao otpad i dalje neriješeno pitanje na nivou države.

Božović kritikuje rad prethodnih ministara u oblasti zaštite životne sredine, a od novog, Vladimira Martinovića, ima velika očekivanja.

Konkretna rješenja očekuju i stanovnici Starog Aerodroma, koji su, kao i njihove prve komšije sa Konika, najizloženiji otrovnom dimu.

Poučen negativnim iskustvom podmetnutih požara na više lokacija, od prije 20-ak dana, baš na Deponiji, novi menadžment uvodi nova pravila zaštite

"Angažovali smo stručna lica koja će da odrade Plan zaštite i bezbjednosti, kao i protivpožarni, sa senzorima za ranu detekciju požara, sa kamerama", rekao je Božović.

Gotovo ništa do sada nije urađeno ni na selektovanju i preradi otpada, pa se i to mora mijenjati.

"Prvi korak je da građani odvajaju, drugi je da Čistoća sa odvojenim vozilima to nama dostavlja, mi bi tada došli do iskorišćenosti negdje oko 30 procenata komunalnog otpada, što je fenomenalno, u ovom momentu je to ispod dva procenta", kazao je Božović.

U Deponiji ipak ništa ne mogu sami, pa će na centralnom nivou biti neophodno donositi odluke kako bi se rješavala ova pitanja od ogromnog značaja kako za ekologiju tako i za zdravlje.

Kvalitetne odluke međutim ne zavise od partijske knjižice, već su rezultat vizije i predanog rada.

Bonus video: