TV Vijesti: Više od milion eura iz budžeta samo za naknade bivšim ministrima, poslanicima i savjetnicima

Za naknade se prijavilo četvoro ministara iz bivše Vlade Dritana Abazovića, 33 bivša poslanika i deset skupštinskih savjetnika, koji će u narednih godinu mjesečno primati onoliko koliko su zaradili u posljednjem mjesecu svog angažmana

16115 pregleda 16 komentar(a)
Zgrada Skupštine, Foto: Skupstina.me
Zgrada Skupštine, Foto: Skupstina.me

Država će u narednih godinu morati da iz budžeta izdvoji više od milion eura samo za naknade bivšim ministrima, poslanicima i njihovim savjetnicima, saznaje Televizija Vijesti iz Skupštine.

Za naknade se prijavilo četvoro ministara iz bivše Vlade Dritana Abazovića, 33 bivša poslanika i deset skupštinskih savjetnika, koji će u narednih godinu mjesečno primati onoliko koliko su zaradili u posljednjem mjesecu svog angažmana.

Naknade bi trebalo da im odobri Administrativni odbor Skupštine u petak.

Vlada se promijenila, u skupštinske klupe sjeli su brojni novi poslanici a oni bivši ponovo će na "bijeli hljeb".

Na osnovu Zakona o zaradama u javnom sektoru, koji je donio DPS, a protiv koje se nije bunila ni nova vlast, funkcioneri po prestanku mandata imaju pravo na jednogodišnju nadoknadu, koja je mjesečno ista koliko i njihova posljednja plata.

Naknade za funkcionere, po prestanku njihovog mandata, državu će koštati više od milion eura.

Oko 745 hiljada eura otići će na naknade sada bivšim poslanicima. Preko 185 hiljada eura ići će za desetoro skupštinskih savjetnika, dok će za četvoro bivših ministara u narednih godinu biti izdvojeno oko 86 hiljada eura.

Ministarsku platu, godinu po isteku mandata, primaće bivši ministar finansija Aleksandar Damjanović, čija je posljednja zarada iznosila nešto više od 1.800 eura.

Za naknadu se prijavio i bivši ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, koji je u oktobru primio blizu 1.900 eura, ali i donedavni čelnik resora prosvjete Miomir Vojinović, koji će primati oko 1.860 eura mjesečno. Za naknadu je aplicirala i dosadašnja ministarka kulture i medija Maša Vlaović, koja će od države narednih 12 mjeseci dobijati blizu 1.700 eura.

Za naknadu po završetku mandata prijavila su se i 33 poslanika prošlog saziva Skupštine.

Među njima je bivša predsjednica Parlamenta Danijela Đurović, čija je posljednja plata iznosila preko 2.100 eura. Sličan iznos će primati i Jovanka Laličić i Mevludin Nuhodžić iz DPS-a a između 1.900 i 2.000 eura bivši poslanik SD-a Ivan Brajović, Vesna Pavićević, Predrag Sekulić, Branimir Gvozdenović i Petar Ivanović iz DPS-a, Andrija Popović iz Liberalne partije i Branka Bošnjak iz Pokreta za promjene. U zavisnosti od dužine staža u Parlamentu, ostali bivši poslanici primaće između 1.600 i 1.900 eura.

Po zakonu, naknada prestaje da se dodjeljuje u slučaju da se funkcioner u međuvremenu negdje zaposli.

O ovim zahtjevima Administrativni odbor Skupštine izjasniće se u petak.

Bonus video: