Advokat će tražiti da se desetak bivših sudija i tužilaca vrate na funkcije: Stav Ustavnog suda prošao "ispod radara"

Ni sa 61, ni sa 64 godine sudije i tužioci ubuduće ne mogu da ostanu bez funkcije samo zato jer su ispunili uslove za starosnu penziju. Taj stav zauzeo je Ustavni sud 24. oktobra, kada je upravo na inicijativu bivših sudija odlučivao o ustavnosti člana 17 Zakona o PIO koji je ukinuo kao diskriminatoran, jer su žene mogle u penziju dvije godine ranije od muškaraca

18463 pregleda 11 komentar(a)
Sudnica (Ilustracija), Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sudnica (Ilustracija), Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ustavni sud nedavno je ukinuo odredbu za odlazak u penziju za žene sa 64 i muškarce sa 66 godina života.

Međutim, "ispod radara" je prošao stav suda da svim sudijama i tužiocima, po zakonu o PIO, ne može prestati funkcija, već jedino po Zakonu o radu, dakle sa 67 godina.

Zato će advokat desetak bivših sudija i tužilaca Danilo Vujanović tražiti od Sudskog i Tužilačkog savjeta da ih vrate na funkcije.

Ni sa 61, ni sa 64 godine sudije i tužioci ubuduće ne mogu da ostanu bez funkcije samo zato jer su ispunili uslove za starosnu penziju.

Taj stav zauzeo je Ustavni sud 24. oktobra, kada je upravo na inicijativu bivših sudija odlučivao o ustavnosti člana 17 Zakona o PIO koji je ukinuo kao diskriminatoran, jer su žene mogle u penziju dvije godine ranije od muškaraca.

Ovim stavom Ustavni sud se suprotstavio desetinama odluka Sudskog i Tužilačkog savjeta o prestanku funkcija sudijama i tužiocima sa 40 godina staža i 61 godinom života, ili 15 godina staža i 64 odnosno 66 godina života.

Advokat desetak bivših sudija i tužilaca Danilo Vujanović to smatra ispravnim i ispunjenjem cilja za koji su se njegovi klijenti zalagali.

"Njima je protivno njihovoj volji, bez njihove inicijative utvrđen prestanak funkcije samo zato što su navršili 40 godina staža osiguranja a neki od njih su imali samo 61 godinu života. Ustavni sud se složio da bez obzira na ispunjenje uslova za starosnu penziju, sva lica ukoliko to žele, imaju pravo da ostanu u radnom odnosu, sve dok im ne prestane po sili zakona", istakao je Vujanović.

Sa ovakvim stavom nisu saglasne sutkinje Ustavnog suda Snežana Armenko i Momirka Tešić koje su prilikom glasanja izdvojile mišljenje.

Vujanović, međutim, najavljuje da će bivše sudije i tužioci, nakon što odluka Ustavnog suda stupi na snagu, tražiti da se vrate na funkcije.

"Tražiti da se obustavi izvršenje odluke na osnovu koje im je prestala sudijska ili tužilačka funkcija", kazao je Vujanović.

U sporu oko toga kada sudijama i tužiocima prestaje funkcija, kolateralna šteta su građani. Zbog pravne praznine, ukidanjem starosne granice od 64 i 66 godina života, građani jedino mogu u penziju ukoliko imaju 40 godina staža, što je za mnoge teško ostvarivo.

I Vujanović priznaje da je Ustavni sud imao drugu mogućnost, kojom ne bi bila nanijeta šteta velikom broju građana.

"Ustavni sud je mogao da odredi datum, koji ne može biti dalji od tri mjeseca, kada će odluka biti objavljena u Službenom listu, a u periodu do stupanja na snagu i ukidanja konkretne odredbe daje se mogućnost zakonodavnom organu, Skupštini Crne Gore, da usvoji izmjene i dopune zakona". kazao je Vujanović.

O tome kakvi će biti dalji potezi nakon odluke Ustavnog suda, nisu bili raspoloženi da govore u Ministarstvu pravde i Tužilačkom savjetu.

Od dana kad odluka Ustavnog suda bude objavljena u Službenom listu, Vlada ima mjesec da Skupštini podnese Predlog zakona kojim će drugačije propisati granicu za odlazak u penziju.

Bonus video: