Mujović: Ako je cijena otvaranja rudnika Brskovo degradacija zdravlja i životne sredine, apsolutno sam protiv

Ministar energetike i rudarstva rekao da je trenutan način odabira direktora sabiranjem i oduzimanjem glasova političara "put u propast", i da direktor Rudnika uglja Pljevlja nema razlog za slavlje

14387 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)

Ministar energetike u rudarstva Saša Mujović rekao je da Vlada Crne Gore nema pravo na aroganciju da zanemari mišljenja aktivista i građana Mojkovca kada je u pitanju rudnik Brskovo.

Mujović je u jutarnjem programu TV Vijesti govorio o tome kakav je stav nove Vlade.

"Ako sam nešto naučio tokom svoje akademske karijere to je da se moramo uvažavati i poštovati. Čak i da je taj projekat najbolji na svijetu, ako postoji toliko protivljenje i oprečna mišljenja i zalaganje dijela javnosti kroz ekološki sektor i aktivnosti građana Mojkovca koji su protiv tog projekta, onda mi kao Vlada nemamo prava na tu aroganciju da zanemarimo ta mišljenja nego moramo staviti prst na čeklo i zapitati seu čemu je problem i kako ga riješiti", rekao je Mujović.

Ističe da je dobro da Crna Gora radi, da ima što više stranih investitora, fabrika, ali ne po svaku cijenu.

"Ako je cijena otvaranja rudnika u Mojkovcu degradacija zdravlja i degradacija životne sredine, onda sam apsolutno protiv toga. Saslušaću obje strane, imamo želje investitora da razgovara sa Vladom, saslušaćemo i predloge aktivista, građana... da približimo njihove stavove ako je moguće i krenućemo u realizaciju projekta samo ako su sve strane zadovoljne", kazao je ministar.

Direktor Rudnika uglja nema razlog za slavlje, pred njim veliki izazovi

Rudnik uglja Pljevlja (RUP) juče je dobio novog direktora, Mihaila Potparu iz Demokrata zbog čega je organizovan protest, a okupljeni su tražili da direktor bude Milan Lekić. Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš rekao je da se uzda da će Ministarstvo formirati novi bord, a onda izabrati novog direktora.

Mujović kaže da mu je drago da je završen proces izbora direktora, jer mu je želja da RUP dođe u fokus javnosti zbog svojih rezultata, te da nema preference ko će biti na čelu RUP-a.

"Ne interesuje me da li se neko zove ovako ili onako, da li pripada jednoj ili drugoj političkoj grupaciji, zanimaju me rezultati. Poručio bih da stišaju tu euforiju i da onaj koji je izabran za direktora nema velikog razloga za slavlje jer su izazovi veliki, a Ministarstvo će tražiti rezultate", poručio je Mujović.

Rekao je da će postaviti pitanja izmiještanja korita Ćehotine, koje je već trebalo da bude obavljeno, otplate nove mehanizacije ali i rješavanja problema viška zaposlenih u RUP-u.

"Nisam protiv novog zapošljavanja, ali granica se zna", rekao je Mujović.

Kazao je i da su ga pogodile izjave čelnika političkih partija da je ponovo došla Podgorica koja će oteti nešto Pljevljima.

"Ova Vlada će imati nivo senzibilnosti za sve gradove. Zvanična Podgorica će nastojati da Pljevljima vrati ono što im pripada".

Izdejstvovati da TE radi što duže

Na pitanje kako gleda na to što političke partije sabiraju i oduzimaju, gledaju koliko će ko dobiti podrške i na kraju izaberu onog ko ima najviše glasova po njihovom dogovoru, Mujović odgovara:

"Gledam kao na put u propast. I dokle god nam je takva svijesti i logika naš nivo i šanse za prosperitet su značajno smanjene. Moramo se okretati najboljim kadrovima i kao jedinu referencu gledati rezultate", poručio je ministar.

Mujović smatra da je potrebno izdejstvovati da Termoelektrana Pljevlja radi što je duže moguće, ali da to neće biti lako.

"TE je suvo zlato Crne Gore. Ne postoji nijedan energetski objekat koji je toliko važan za stabilnosti i funkcionisanje elektroenergetskog sistema Crne Gore. TE se nalazi u procesu ekološke rekonstrukcije i ideja je da joj se život produži. Moramo se boriti da radi što duže sve dok ne napravimo neki stabilni izvor energije koji će omogućiti da se tih 40-50 odsto nadomjesti. Neće biti lako".

Dodao je da se Crna Gora opredijelila za evropski put, da mora ići ka ispunjenju ciljeva, ali da je dug put.

"Ovom dinamikom kojom idemo, uz rad TE, ti ciljevi do 2030. godine su nemogući. Ali nije evropska energetska zajednica loš policajac koji će nas kažnajvati, ali je važno da pokažemo spremnost i idemo ka cilju", naveo je ministar.

Rekao je da TE treba da radi dok je profitabilna.

"TE prozvodi jeftinu električnu energiju, ali je ona ona po direktivama EU oporezovana taksama na CO2", ali će, objašnjava ministar, te takse rasti.

Bonus video: