Agenti će morati da polože stručni ispit za posredovanje u prometu nepokretnosti

Kada se zakon usvoji, samo licencirani agenti za nekretnine će moći da postavljaju oglase, kazao je predsjednik grupacije za trgovinu nekretninama u okviru Privredne komore

11822 pregleda 44 reakcija 8 komentar(a)
Dragaš, Foto: TV Vijesti
Dragaš, Foto: TV Vijesti

Veselin Dragaš, predsjednik grupacije za trgovinu nekretninama u okviru Privredne komore, kazao je kako se nada da bi Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti mogao zaživjeti početkom 2024. godine.

"Tržište nekretnina je neuređeno, veoma je razvijena siva ekonomija, agencije se bore sa nelojalnom konkurencijom, učenici u prometu nekretnina su nezaštićeni, veoma je nizak kvalitet usluga posrednika... Dosta je stvari na kojima treba raditi i koje treba unaprijediti zakonom", rekao je Dragaš u Bojama jutra na TV Vijesti.

Agenti će, kako je rekao, morati da polože stručni ispit, kako bi dobili licencu za posredovanje u prometu nepokretnosti.

Takođe, kada se zakon usvoji, samo licencirani agenti za nekretnine će moći da postavljaju oglase.

"Svi koji se oglašavaju će morati da navedu i broj licence pod kojim su upisani u registar. Imamo registar agenata i registar posrednika. Posrednici su suštini agencije za nekretnine, i taj registar će da vodi ministarstvo", pojasnio je Dragaš, rekavši da će registar biti javno dostupan na internetu.

Dragaš je rekao da je tržište nekretnina u Crnoj Gori stabilno.

Naveo je da je primjetan manji broj kupaca u odnosu na prošlu godinu, "jednu od rekordnih".

Trenutno, kako je kazao, nema snižavanja cijena nekretnina i ne može se očekivati da će ubrzo do toga doći.

Bonus video: