Vlast i opozicija saglasni: Zakoni o Skupštini i Vladi nasušna su potreba Crne Gore

Tražiće i definisanje nadležnosti tehničke Vlade a na svemu tome će zajedno raditi Skupština, Vlada i nevladin sektor

10070 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Skupštine, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz Skupštine, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vladajući Pokret Evropa sad (PES) najavljuje da bi Vlada, Skupština i nevladin sektor početkom naredne godine mogli da krenu sa pripremom zakona o Vladi i Skupštini, koje, kako smatraju, treba usvojiti istovremeno.

I u opozicionom DPS-u su spremni da što prije sjednu za sto.

Iako je prethodna Vlada spremila Nacrt zakona o Vladi, iz PES-a kažu da ga treba izmijeniti u nekim djelovima pa bi npr. članovi Vlade mogli biti na tim funkcijama i ako imaju dvojno državljanstvo.

Da su zakoni o Skupštini i Vladi nasušna potreba Crne Gore, saglasni su i vlast i opozicija.

U PES-u smatraju da ih treba donijeti istovremeno, vodeći pritom računa o podjeli nadležnosti. Najavljuju da će to pitanje doći na red čim se usvoje budžet i desetine zakonskih tekstova koji su već na čekanju.

"Ja vjerujem da već početkom naredne godine možemo da krenemo da radimo konkretno oko ova dva zakonska teksta", rekao je Vasilije Čarapić (PES).

"To zakonska rješenja koja su nasušno potrebna našem sistemu. Bilo je pregršt situacija u prethodnom periodu i nametnula se potreba da se ta zakonska rješenja usvoje", kazao je Mihailo Anđušić (DPS).

A jedna od tih situacija je i jučerašnja kada je predsjednik Skupštine Andrija Mandić nastavio sjednicu parlamenta na kojoj je konstatovao ostavke na poslaničke funkcije novog premijera i ministara, ali je prethodno nije zakazao niti pozvao poslanike.

"Radilo se o nekoj tehničkoj stvari koliko ja kapiram, i ranije je to bila neka praksa. To je samo jedna od manjih stvari koja ukazuje na to da definitivno treba urediti ovu oblast", rekao je Čarapić.

I dok se Zakonu o Skupštini ne naziru ni obrisi, prethodna Vlada pripremila je Nacrt Zakona o Vladi na koji je Venecijanska komisija imala neke sugestije. Čarapić najavljuje izmjene u Nacrtu zakona, u djelovima koji nisu dovoljno obrazloženi.

"Poput, recimo, norme o zabrani da ministar ili član Vlade ima dvostruko državljanstvo. Dakle, Venecijanska komisija nije mogla da nađe uporište u praksi da postoji ta norma, a sama norma je na neki način izvan okvira našeg Ustava tj. sužava taj prostor mimo onog što daje Ustav i ne znamo zbog čega je ta norma predložena", poručio je Čarapić.

Tražiće i definisanje nadležnosti tehničke Vlade a na svemu tome će zajedno raditi Skupština, Vlada i nevladin sektor.

"Što se opozicije tiče, u ovom trenutku smo spremni da razgovaramo o tom zakonskom rješenju već od sjutra. Mislim da treba na precizniji način definisati ono što je nadležnost Skupštine kao na neki način nadzornog organa prema Vladi, to je jedna stavka, a druga stavka je vezana za sve one nejasnoće i pravne praznine koje su nam se na desetine puta pojavljivale u ozbiljnim situacijama kada su izborni procesi i mnoge druge stvari", kazao je Anđušić.

Raspoloženje za konačno regulisanje rada ministara i poslanika očigledno postoji. Samo da i ovog puta ne ostane sve na najavama kojih smo se naslušali od 2020. godine.

Bonus video: