"Alimentaciju ne dobijam već devet godina": Jedan od primjera koji pokazuje sa čime se suočavaju samohrani roditelji

Pravnici problematizuju to što se sve ovo vrijeme novac već ne isplaćuje, budući da je, do donošenja izmjena, Zakon o privremenom izdržavanju na snazi

11694 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Jedno od pitanja kojim bi novi saziv Skupštine uskoro trebalo da se bavi su izmjene Zakona o privremenom izdržavanju djece, koje treba da odblokiraju isplate iz Alimentacionog fonda.

Iz Građanskog pokreta URA, koji ih je ponovo predložio, očekuju da će se one naći na nekoj od narednih sjednica parlamenta i da će za njih glasati svi poslanici.

Pravnici, međutim, problematizuju to što se alimentacije već ne isplaćuju do donošenja izmjena, jer je prvobitni zakon i dalje na snazi. Ana Milačić.

''Alimentaciju ne dobijam već devet godina.''

Ovo je samo jedan od bezbroj primjera koji pokazuje sa čime se suočavaju samohrani roditelji.

Iako je samovolju onih koji nakon razvoda ne plaćaju alimentaciju djeci, trebalo da zaustavi država kroz Zakon o privremenom izdržavanju prije godinu, isplate preko Alimentacionog fonda zakočile su izmjene zakona koje su potom usvojene, ali su bez potpisa predsjednika države vraćene Skupštini.

Nakon što je novi saziv konačno počeo da radi, ovo pitanje ponovo je aktuelizovano, a iz URE su predložili da se ponovo usvoje zakonske izmjene.

''Kojima će se omogućiti odblokiranje Alimentacionog fonda. To je najbolji način da se pomogne djeci koja su žrtva neodgovornih roditelja. I naravno, sa zadovoljstvom ćemo to uraditi i očekujem da te izmjene budu podržane od strane svih poslanika u Skupštini Crne Gore", rekao je Miloš Konatar iz GP URA.

Zakonom je predviđeno da država umjesto roditelja koji odbijaju da daju alimentaciju na vrijeme, uplaćuje taj iznos djeci, a onda ga naplaćuje od dužnika.

Izmjenama, koje ostaju iste kao ranije, u prvom redu predloženo je da se pravo na isplatu alimentacije iz Fonda priznaje od dana kada staratelji podnesu zahtjev, jer se prethodno osporavalo da to bude retroaktivno.

Pravnici, međutim, problematizuju to što se sve ovo vrijeme novac već ne isplaćuje, budući da je, do donošenja izmjena, Zakon o privremenom izdržavanju na snazi.

"Apsurdno, po mom mišljenju i nezakonito i neustavno. Po tom zakonu se mora postupati, ljudi su podnijeli zahtjeve, čak u zakonu piše, što je i prirodno, ali postoji član da je to hitan postupak. Osim toga što nemaju pomoć roditelja, nemaju sad ni tu obećanu pomoć od strane države", rekla je Maja Živković, advokatica.

Kad će je dobiti, zavisi prvo od Skupštine, a onda i od potpisa šefa države.

''Ja očekujem da, obzirom da postoji konsenzus oko toga, da se te izmjene nađu na prvoj, onda na prvoj narednoj sjednici Skupštine i očekujem da apsolutno postoji konsenzus oko usvajanja", kazao je Konatar.

U međuvremenu, roditelji uprkos blokadi, mogu da podnose zahtjeve.

''Da se što prije podnese zahtjev, jer vam to sigurno garantuje neki duži period'', poručila je Živković

Koliko se novca duguje za alimentacije u Crnoj Gori, TV Vijesti nije uspjela da sazna.

Iz Ministarstva finansija su TV Vijesti saopštili da će odgovore na ovo i ostala pitanja dobiti sljedeće sedmice.

Bonus video: