Sezona kiša počinje, Lim odnosi imanja: Mještani Metanjca godinama bez pomoći

Predsjednik mjesne zajednice kojoj pripada ovo selo Džemal Hodžić kazao je Televiziji Vijesti da su već slali zahtjeve Opštini Bijelo Polje, ali nije bilo odgovora

21621 pregleda 20 reakcija 4 komentar(a)
Metanjac, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Metanjac, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Nove kiše zbog kojih se podiže nivo rijeka i ove godine će praviti problem stanovnicima sjevera Crne Gore. Osim što ulazi u imanja i kuće, voda na određenim mjestima potkopava plodna imanja i odnosi ih.

Takav slučaj je i u bjelopoljskom selu Metanjac, gdje je nestao dobar dio imanja koje dijele 15 vlasnika. Mještani su se obraćali nadležnima za pomoć ali ih godinama niko ne čuje.

"Potkopava matica zemlju, zemlja pada, on opet upada i tako svakodnevno", priča Nusret Alić, vlasnik imanja u Metanjcu.

Koliko godina to traje?

"Jedno sedam, osam godina. Ukoliko se nešto urgentno ne uradi, ovo će potpuno Lim da zbriše", kazao je Alić.

Predsjednik mjesne zajednice kojoj pripada ovo selo Džemal Hodžić kazao je Televiziji Vijesti da su već slali zahtjeve Opštini Bijelo Polje, ali nije bilo odgovora.

Iz Uprave za vode su TV Vijesti nezvanično kazali da će se upoznati sa problemom i pokušati da nađu rješenje.

"Potrebno je da se prepoznaju sve one lokacije na kojima taloženje materijala negativno utiče na vodene i sa vodom povezane ekosisteme. Uprava za vode je raspisala i tender za izradu katastra eksploatacije riječnih nanosa i predlogom mjera za sjever", navodi se u odgovoru.

Iako je u planu da Uprava za vode u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje sanira dvije kritične tačke Lima do kraja godine, među njima nema ove u Metanjcu. U planu je sanacija jedne tačke u Zatonu, dok je druga u Bistrici.

Bonus video: