Nišić: Minimalna penzija se kasnije neće usklađivati, penzije iznad minimalne će se usklađivati kvartalno kao i do sada

"Tako da ćemo nakon određenog vremena imati razliku između penzije od 450 eura i onih koje su iznad tog iznosa"

103251 pregleda 83 reakcija 81 komentar(a)
Foto: Slađan Fatić
Foto: Slađan Fatić
Ažurirano: 15.11.2023. 00:31h

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić kazala je da vjeruje da će do 4. decembra imati spremne izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

"Odluka Ustavnog suda nije jednoglasna i neću je komentarisati iz pozicije izvršne vlasti. U najskorijem mogućem roku ćemo da krenemo sa socijalnim dijalogom i nadam se da ćemo tako doći do predloga koji će biti jednoglasan za Vladu pa Skupštinu", rekla je Nišić u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti.

Ona je navela da je Vlada dala rok od 30 dana da se spreme izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) i da se nada da će taj rok biti ispoštovan.

Nišić
Nišićfoto: Slađan Fatić

Odluka Ustavnog suda o ukidanju člana 17, stv 1, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) koji je omogućavao ženama da odu u penziju sa 64 godine života i muškarcima sa 66 godina ako imaju 15 godina staža, stupila je na snagu 3. novembra, ali se i dalje ne zna da li je u primjeni član 197đ, koji je bio izuzetak u odnosu na ukinuti član.

Član 197đ Zakona o PIO predviđa izuzetak za odlazak žena u penziju tako što bi u ovoj godini, ako žele, mogle ostvariti pravo na penziju sa 62 godine i šest mjeseci života, a zatim se svake godine granica produžava za po tri mjeseca, pa u 2028. godini ona iznosi 63 godine i devet mjeseci.

V.d. direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić rekao je da ih je iznenadila odluka Ustavnog suda jer je inicijativa podnešena prije dvije godine.

"Iskreno, mislio sam da je ona odbijena", rekao je Aligrudić.

On je dodao da ostaje član 197đ.

"Javni interes je prevagnuo i to je bilo opredjeljenje da ta norma ostaje da važi", naveo je Aligrudić.

Keković i Aligrudić
Keković i Aligrudićfoto: Slađan Fatić

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković kazao je da ih je odluka Ustavnog suda zatekla i da su je doživjeli kao "nesavjesnom".

"Obratili smo se poslanicima da se preispita koliko su stručno i savjesno radile sudije Ustavnog suda jer ih poslanici biraju. Ustav kaže u kojim se slučajevima sudije razrješavaju. Očekujem da poslanici što prije reaguju. Ovo što je Ustavni sud napravio je rašomonijada i oni ne mogu tako da se odnose prema onome što su dobili", rekao je Keković.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da odluka Ustavnog suda pokazuje da država više ne može da definiše privilegovan položaj žena kada je u pitanju ostvarivanje prava na starosnu penziju.

"I mislim da to nije dobro. Ovo što je dogovorila Vlada i Fond PIO su ohrabrujuće stvari. Zašto Ustavni sud nije odložio dejstvo odluke jer imaju pravo da odlože dejstvo odluke do tri mjeseca..." naveo je Mugoša.

Nišić i Mugoša
Nišić i Mugošafoto: Slađan Fatić

Istako je i da je Ustavni sud prebacio odgovornost na Vladu, odnosno Skupštinu.

"Ušli su u reformu socijalne politike, što nije zadatak Ustavnog suda", naveo je poslanik SD-a.

Nišić je komentarišući to što će od 1. januara 2024. godine minimalna penzija iznositi 450 eura, kazala da je trenutno ukupan broj penzioenera oko 120.000, a da njih 70.000 prima penziju ispod 450 eura.

"Svi koji primaju ispod 450 od 1. januara će primati minimalnu penziju od 450 eura. Ovo neće biti jedino povećanje penzije i da će se povećati samo penzije do 450 eura. One kasnije neće podlijegati određenim uskađivanjima, dok će se penzije iznad 450 eura usklađivati kvartalno kao i do sada. Tako da ćemo nakon određenog vremena imati razliku između penzije od 450 eura i onih koje su iznad tog iznosa", rekla je Nišić.

Pojasnila je da se uskađivati neće odnosti na minimalne penzije od 296,35 eura koje će biti povećane na 450 eura.

Bonus video: