Jakšić Stojanović: Ukidanje eksterne mature je glupost, vraćamo se nekoliko koraka unazad

"Već se radi na izmjenama pravilnika kojim se reguliše polaganje maturskog odnosno stručnog ispita. Taj pravilnik će biti gotov do početka decembra", kazala je Jakšić Stojanović

14281 pregleda 99 reakcija 16 komentar(a)
Jakšić Stojanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Jakšić Stojanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović je stanje u obrazovnom sektoru Crne Gore ocijenila izazovnim.

Ona je u Bojama jutra na TV Vijesti kazala da je sve urgentno od nedostatka prostora do manjka kadra i da su propuštene neke važne prilike.

Ukidanje eksterne mature je ocijenila kao glupost navodeći da bi nas to vratilo nekoliko koraka nazad objašnjavajući da rade na izmjeni pravilnika o polaganju mature.

"Mislim da je ukidanje eksterne mature jedna glupost zato što je eksterna matura nešto što postoji u svim razvijenim obrazovnim sistemima u Evropi. To bi značilo da se zaista vraćamo nekoliko koraka unazad. Već se radi na izmjenama pravilnika kojim se reguliše polaganje maturskog odnosno stručnog ispita. Taj pravilnik će biti gotov do početka decembra", kazala je Jakšić Stojanović.

Ona je poručila da će u učionici ove godine biti dva test administratora.

"Test administratori će biti plaćeni, imaće određena prava, ali će isto tako potpisati ugovor kojim će preuzeti odgovornost", rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da se nakon niza sprovedenih procedura nastava u bjelopoljskoj Osnovnoj školi (OŠ) "9. maj" od danas se odvija redovno nakon prijave da je jedan učenik devetog razreda prijetio đacima da će ih pobiti i da je na njegovom spisku za odstrijel 26 osoba.

Jakšić Stojanović je poručila da taj učenik zasad neće biti u toj školi.

Ona je kazala i da je protiv A.Č. jutros podnijeta krivična prijava osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog osnovane sumnje da je ta osoba dostavila lažnu diplomu sa visokoobrazovne ustanove radi nostrifikacije.

Vijesti su ranije objavile da je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podnijelo novu krivičnu prijavu osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog osnovane sumnje da je još jedna osoba dostavila lažnu diplomu.

Bonus video: