Monstat o popisu: Za instruktore se prijavilo skoro duplo više kandidata nego što je traženo

Javni oglas za popisivače se završava sjutra, a njih je traženo 3.800

10936 pregleda 2 komentar(a)

Sedmicu nakon što je ponuđen, na Sporazum o uslovima za održavanje popisa stavljeni su i potpisi.

Pošto je to sinoć u ime parlamentarne većine učinio premijer i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, dokument su danas potpisali lideri opozicionih DPS-a, SD-a, Bošnjačke stranke i HGI-ja. U DPS-u su zadovoljni što je sporazum potpisan, kako kažu, brzo i bez mnogo buke

“Odgovornost za realizaciju uslova sada je najvećim dijelom na Vladi Crne Gore. Da li ćemo sve stići do 30. novembra ostaje da se vidi, dakle, ukoliko stignemo i prije 30. novembra mi smo spremni da počenmo popis, ukoliko bude 30. spremni smo i 30, ali ukoliko uslovi ne budu realizvani do 30. novembra, jasno ponavljamo isti stav - da nećemo učestvovati u popisu”, rekao je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Sličnu poruku šalju i Socijaldemokrate.

"Svi oni zahtjevi opozicije na kojima smo insistirali, u susret popisu, sadržni su u tom sporazumu + Nemamo nikakav problem sa održavanjem popisa i 30. novembra, ukoliko se do tada, u nekih devet dana, uspije sprovesi sve ovo što je sporazumom definisano. Ako se ne sprovede, da li idete u bojkot? Ukoliko se ne sprovede, a ukoliko se bude insistiralo na tome da popis počne tada, to će značiti da smo prevareni i izigrani od strane aktuelne vlasti, tako da ćemo se mi vratiti na početnu poziciju tj. poziva građanki i građana na poziv popisa”, kazao je poslanik SD-a Nikola Zirojević.

Dokument koji definiše kontrolu i transparentnost procesa, potpisali su i predstavnici šest vijeća manje brojnih naroda u Crnoj Gori.

“Nadamo se da će se u narednim danima Sporazum implementirati i zajednički stvoriti uslove za validan, legitiman i kredibilan Popis stanovništva”, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, na ponovljeni javni odglas za izbor 424 instruktora, prijavilo se oko 800 kandidata, saopšteno je za TV Vijesti iz Monstata. Taj oglas je istekao juče i u toku je odabir instruktora, dok se javni oglas za popisivače završava sjutra, a njih je traženo 3.800.

"Proširenje popisnih komisija jedinica lokalnih samouprava je u toku. Sve planirane popisne aktivnosti sprovode se utvrđenom dinamikom", rekli su iz Monstata.

U skupštinskoj proceduri je i Predlog izmjena zakona o popisu, koji je parlamentarna većina namjeravala da stavi na dnevni red već na sjutrašnjem zasjedanju, ali će to ipak učiniti na narednoj sjednici. Tako će se sjutra jedino glasati o sedmom sudiji Ustavnog suda. Kakdidat za tu poziciju u drugom krugu glasanja je sudija Faruk Resulbegović, i za njegov izbor potrebno je 49 glasova, ali bi ih moglo biti i više

“Kao što smo se i u prvom krugu pozitivno izjasnili prema g Resulbegoviću, tako ćemo i ovog puta, tako da se iskreno nadam da će ovoga puta US biti u potpunosti kompletiran”, naveo je Zirojević.

Glasovi DPS-a zavisiće od toga ima li za podršku Resulbegoviću dogovora Bošnjačke i albanskih stranaka

“Ukoliko njega bude onda a možemo govoriti o o podršci DPS, ukoliko ne bude zajedničkog stava, vrlo vjerovatno ćemo ponovo biti uzdržani”, kazao je Nikolić.

Parlament će sjutra, kada će se glasati o sedmom sudiji Ustavnog suda, zasjedati na Cetinju.

Bonus video: