Skupština u ponedjeljak raspravlja o Zakonu o popisu, rebalansu budžeta za 2023. i mogućem zaduženju

To je dogovoreno na Kolegijumu predsjednika Skupštine a nastavak prve sjednice očekuje se u petak, 24. novembra, kada bi trebalo da budu konstituisana skupštinska tijela

11613 pregleda 2 komentar(a)
Skupština Crne Gore (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore (Ilustracija), Foto: Luka Zeković

Skupština Crne Gore trebalo bi da u ponedjeljak 27. novembra počne novu sjednicu na kojoj će raspravljati o izmjenama Zakona o popisu, rebalansu budžeta za 2023. godinu i predlogu odluke o mogućem zaduženju, saznaje Televizija Vijesti.

To je dogovoreno na Kolegijumu predsjednika Skupštine, a nastavak prve sjednice očekuje se u petak, 24. novembra, kada bi trebalo da budu konstituisana skupštinska tijela.

Prema informacijama Vijesti, postoji mogućnost da se poslanici u ponedjeljak i izjasne o izmjenama Zakona o popisu, koje je parlamentarna većina predala Skupštini 11. novembra.

Popis stanovništva trebalo je da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je Vlada Milojka Spajića odmah po izboru odložila za period od 30. novembra do 15. decembra.

Odluka je uslijedila nakon što je dio opozicije (predvođen DPS-om) i nacionalnih savjeta to tražio, poručujući da trenutno nema uslova za sprovođenje popisivanja jer nije, između ostalog, obezbijeđena kontrola procesa. Neke od stranaka najavljivale su i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija na čijem su čelu njihovi predstavnici.

U izmjenama Zakona, predložena je izmjena član 2 koji se odnosi na datum popisa, pe će, u skladu sa ranijom odlukom Vlade, popis biti održan od 30. novembra do 15. decembra, ali sa mogućnošću produženja za 15 dana.

U predloženim izmjenama je navedeno da u slučaju da popis nije moguće sprovesti u navedenom periodu zbog vremenskih nepogoda, nedovoljnog broja popisivača ili drugih opravdanih okolnosti, „na predlog direktora Uprave za statistiku, Vlada može da donese odluku o produženju popisa do 15 dana“.

U članu 13, koji se odnosi na poslove Uprave statistiku, dodaje se član koji se odnosi na utvrđivanje procedure kojom se omogućava kontrola unešenih podataka, kao i dva člana koji se odnose na softver za porvjeru podataka i kotrolu unijetih podataka.

Uspostavljanje softvera predviđeno je u cilju provjere podataka prikupljenih tokom sprovođenja popisa, a koji se odnose na pitanja o: nacionalnoj, odnosno etičkoj pripadnosti, vjeri i jeziku.

Predloženo je da građani izvrše kontrolu popisanih podataka, ali samo onih koji se odnose na pitanja o nacionalnoj, odnosno etičkoj pripadnosti, vjeri i jeziku.

Bonus video: