Demokrate predlažu da se parlament u Šavniku raspusti i raspišu novi izbori

Iz šavničkog DPS-a, koji i dalje vlada opštinom, nisu željeli da komentarišu predlog dok ga zvanično ne dobiju

14057 pregleda 25 reakcija 7 komentar(a)
Stjepović, Foto: TV Vijesti
Stjepović, Foto: TV Vijesti

Godinu i mjesec od početka lokalnih izbora u Šavniku i devet prekida glasanja u režiji tamošnje opozicije, nazire se mogući rasplet. Demokrate su spremile dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima se definiše deblokirajući mehanizam u ovom slučaju.

"Ukoliko nadležna izborna komisija u jedinici lokalne samouprave, u kojoj su izbori za odbornike raspisani za 23.10. 2022., do dana stupanja na snagu ovog zakona ne sprovede izbore, ne utvrdi i ne objavi konačne rezultate izbora, Skupštini tekućeg saziva mandat prestaje po sili zakona danom stupanja na snagu ovog zakona", kazao je poslanik Demokrata Duško Stjepović.

Predlogom dopuna Zakona predviđeno je da predsjednik Crne Gore raspiše nove izbore dan nakon prestanka mandata Skupštini opštine, a na potezu bi bila i Vlada.

"Vlada svojim aktom konstatuje prestanak mandata Skupštini i na predlog nadležnog ministarstva imenuje odbor povjerenika koji obavlja funkciju Skupštine do objavljivanja konačnih rezultata i konstituisanja nove skupštine", rekao je Stjepović.

To bi značilo da bi, nakon raspisivanja izbora do njihovog završetka, u opštini bila takozvana prinudna uprava. Demokrate vjeruju da njihov predlog može postati zajednička inicijativa parlamentarne većine.

"Svima je u interesu da se što prije riješi ovaj politički i pravni galimatijas u Šavniku, tako da očekujem podršku kolega iz parlamentarne većine, odnosno da mi ovaj predlog, koji smo mi napisali, zajedno predamo u sklupštinsku proceduru, što bi ujedno značilo da će on dobiti i potrebnu većinu", naveo je Stjepović.

Za ovaj zakon potreban je glas 41 poslanika, a Stjepović poručuje da su za njegovo iniciranje spremni već u ponedjeljak pa bi on mogao biti usvojen do kraja godine a Šavničani bi na nove izbore mogli u martu naredne. Predsjednik opštine Šavnik iz DPS-a Jugoslav Jakić nije želio da komentariše ovaj predlog dok ne bude zvanično u proceduri.

Policija je, u međuvremenu. podnijela krivične prijave protiv 37 osoba, takozvanih “izbornih turista” zbog kojih je šavnička opozicija blokirala izbore. Istovremeno, tužilaštvo u Pljevljima je formiralo predmete protiv 38 osoba zbog prekida glasanja a u julu je Osnovni sud na Žabljaku kaznio prve dvije osobe sa po 600 eura.

Bonus video: