Parlamentarna većina predlaže da članovi popisnih komisija nemaju status javnog funkcionera

Osim izmjena Zakona o popisu, Skupština bi sjutra trebalo da formira i privremeni Odbor koji će pratiti popis, a u kome će na paritetnoj osnovi biti vlast i opozicija, a imaće i predstavnike vijeća i savjeta manje brojnih naroda

9812 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Biljana Matijašević
Skupština Crne Gore, Foto: Biljana Matijašević

Parlamentarna većina će u ponedjeljak, na predlog Demokrata, predložiti amandmane na već predložene izmjene Zakona o popisu, po kojima članovi popisnih komisija neće imati status javnog funkcionera, saopšteno je Televiziji Vijesti iz većine.

Dva amandmana dolaze nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije ranije poručila da su i članovi popisnih komisija javni funkcioneri i da joj moraju prijaviti prihode i imovinu. Amandmanima se definiše da se Odlukom o obrazovanju popisne komisije neće vršiti imenovanje njenih članova, već će se samo konstatovati njen sastav.

U obrazloženju se navodi i da članovi popisne komisije, zbog njihovog djelokruga rada ali i privremenog angažovanja - ne treba da imaju status javnog funkcionera te da bi ih to moglo demotivisati da se prijave. Osim izmjena Zakona o popisu, Skupština bi sjutra trebalo da formira i privremeni Odbor koji će pratiti popis, a u kome će na paritetnoj osnovi biti vlast i opozicija, a imaće i predstavnike vijeća i savjeta manje brojnih naroda.

Na dnevnom redu sjutrašnjeg zasjedanja je i rebalans budžeta za ovu godinu, kao i izmjena odluke o zaduženju. U okviru tačke izbori, imenovanja i razrješenja mogao bi se naći i predlog predsjednika države Jakova Milatovića da se za guvernerku Centralne banke izabere aktuelna direktorka Investiciono-razvojnog fonda Irena Radović.

U međuvremenu, poslanici URA-e tražili su da se dnevni red proširi njihovim predlozima izmjena zakona o PIO i Alimentacionom fondu.

Bonus video: