Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Predstavnici Fonda i majki tvrde da se time ne obesmišljava zakon koji je omogućio ove naknade, jer značajan broj majki nastavlja da je prima. Ipak, onima koje se vraćaju na penzije savjetuju da ne žure

78959 pregleda 227 reakcija 101 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više djece, ponovo će se vratiti među penzionere.

"450 eura koliko će iznositi minimalna penzija od 1. januara, puta 4.200 - to daje mjesečno iznos od nekim milion i 890 hiljada. Kad su majke u pitanju to je nekih 22 miliona eura na godišnjem nivou, to će uvećati taj iznos dosadašnjih davanja budžeta Fonda PIO", rekao je direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić.

On kaže da su taj iznos već uračunali u ukupnih 100 miliona, koliko procjenjuju da je godišnje potrebno za uvećanje minimalnih penzija.

I on i predstavnica majki Željka Savković kažu da se time ne obesmišljava zakon koji je ranije omogućio naknadu, jer nije mali broj onih koje nastavljaju da je primaju.

"Sve one su imale pravo da se odreknu isplate svoje penzije, ali uvijek da se vrate", naveo je Aligrudić.

Savković je kazala da nikakvog obesmišljavanja tu nema.

"Tu se jednostavno poštuju zakoni. Otprilike će ostati tu ja pretpostavljam 12, 13 hiljada, možda i više", rekla je.

Savković ističe da upravo zbog toga od nove vlasti i kompletiranog Ustavnog suda, koji treba da se izjasni o ustavnosti zakona o naknadama, imaju velika očekivanja.

"Ja očekujem jednu jedinu odluku da je ovaj zakon ustavan, jer nema diskriminacije, i poslije toga očekujem da se urade izmjene i dopune toga zakona. Da te majke primaju naknade preko žiro-računa, da te majke imaju pravo možda na te neke doprinose, da te majke mogu da odu u prodavnicu sa karticom da uzmu nešto na rate ili da ne bude da u 80. godini ako je dočekaju primamo 192 i 336 eura", kazala je Savković.

Nakon što se majke - penzionerke prebace, iznos za naknade biće umanjen za milion i 400 hiljada mjesecno odnosno blizu 17 miliona eura godišnje. Međutim, one koje se sada vrate na penziju, u slučaju nekog novog povećanja naknada, više ne mogu da ih traže. Aligrudić i Savković poručuju im da ne žure sa podnošenjem zahtjeva.

"Nakon Nove godine uvijek imaju vremena da podnesu zahtjev nama, a prije 31.12. moraju podnijeti zahtjev centrima za socijalni rad kad ovo bude izvjesno", rekao je Aligrudić.

"'Zato što smo bili svjedoci da se zakoni i usvajaju i krše. Neka strpljivo sačekaju da se zakon usvoji", navelaj e Savković.

Poslanici su krajem decembra 2021. godine usvojili zakon kojim su majke troje i više djece dobile doživotne naknade.

Bonus video: