Marković: Izbor za direktora ASK-a bio namješten, pokrenuti pitanje smjene Jelene Perović

"Očekujem da u naredna nekolika dana iz Vlade neko reaguje, a sigurno će se ovim baviti i SDT", kazao je Marković

20793 pregleda 13 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Direktor Radio-televizije Nikšić Nikola Marković kazao je kako očekuje da se pokrene pitanje razrješenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović.

On se, u Bojama jutra na TV Vijesti, osvrnuo na prepiske Jelene Perović i nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, koje posljednjih dana objavljuju "Vijesti".

"Pazite, direktorica ASK-a žali što je uhapšen čovjek koji pripada kriminalnoj grupi koja je pokušala da ubije novinarku Oliveru Lakić. Možete li da zamislite ikoga normalnoga, a ne nekoga ko treba da se bori protiv korupcije, da žali što je uhapšen neko koga državni organi povezuju sa teškim krivičnim djelima", rekao je Marković.

"Očekujem da nadležni organi i Skupština, koja bira Savjet ASK-a, ali i resorni ministri, potpredsjednik u Vladi za antikorupciju, reaguju na ovo i pokušaju da promptno ovo riješe. Pošto ova osoba neće da podnese ostavku, i dalje kancerogeno djeluje na tu instituciju, država mora nešto hitno da preduzme. Da se vide mehanizmi smjene, izbora novog Savjeta, znamo da je Savjetu ASK-a istekao mandat...", dodao je.

Marković je istakao da jedan detalj iz objavljenih prepiski ukazuje da je izbor za čelnu poziciju u ASK-u bio namješten.

"Ona juče kaže - dobila sam ponudu za novi posao. Dobila sam ponudu da budem direktorica ASK-a, suštinski to kaže. Pa kako možete kad se direktor ASK-a bira na konkursu? Dakle, vi unaprijed znate. Šta nam to govori? Da je njen izbor bio namješten. To je dovoljan osnov za smjenu. Vjerujem da u ovom ima materijala za Specijalno državno tužilaštvo, jer ona potpuno nezakonito pita Vesnu Medenicu kako da postupi u određenim slučajevima, još dok je bila predsjednik suda i sudija. To je katastrofa", poručio je Marković.

Kazao je da "ovakvi ljudi ne zaslužuju da se nađu na čelu institucija".

"Očekujem da se pokrene pitanje razrešenja gospođe Perović i ozdravljenja te isntitucije. Očekujem da u naredna nekolika dana iz Vlade neko reaguje, a sigurno će se ovim baviti i SDT", zaključio je on.

Bonus video: