Remiković: Vrlo izvjesno da će biti produžen period trajanja popisa, izrada softvera iduće godine

Za teren spremno 3.300 popisivača, traženo njih 3.800, iz Monstata kažu da neće biti dodatnih troškova ako se popis produži

21146 pregleda 24 reakcija 16 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Snežana Remiković, pomoćnica direktora Monstata, kazala je da je vrlo izvjesno da će biti produžen period trajanja popisa stanovništva, koji počinje 30. novembra, a najavljeno je da će trajati do 15. decembra.

Ona je, u Bojama jutra na TV Vijesti, rekla da je od traženih 3.800 popisivača za teren spremno njih 3.300.

Upitana da li su bliže odluci o preusmjeravanju popisivača iz jedne opštine u drugu ili produženju perioda trajanja popisa, rekla je da su spremni na obje mogućnosti.

"Mislim da možemo u skladu sa dešavanjima na terenu da donosimo jednu ili drugu odluku. Mislim da je odluka o produženja popisa vrlo izvjesna... Očekujemo produženje popisa, bez obzira na nedostatak popisivača, već zbog političkog dogovora koji se precizira sporazumom radi stvaranja ambijenta za popis", rekla je Snežana Remiković.

Ukazala je da popisi u regionu traju i do dva mjeseca.

Vuk Čađenović, metodolog agencije Damar, rekao je da sprovođenje popisa u decembru može biti problematično.

"Prema međunarodnim preporukama, decembar nije mjesec kad bi trebalo sprovoditi popis", naglasio je, ukazujući na migracije stanovništva pred početak zimske turističke sezone, vremenske uslove...

Remiković je rekla da rizik postoji, ali da se "bira manje zlo".

"Već smo u velikom zaostatku u odnosu na druge zemlje... Svako odlaganje popisa nas udaljava od međunarodne uporedivosti i negdje jesmo svjesni rizika, prepoznali smo ga, ali ako biramo manje zlo, bolje je sprovesti ga u decembru, uz sve resurse i napore koje možemo uložiti, nego ga dalje odlagati", dodala je.

Remiković je pojasnila da, ako popis traje 15 dana, Monstat želi da se sve sprovede u 10 dana. "Onih pet dana ostavljamo za izuzetne slučajeve, ako neko nije tu. Ulazak u zonu dijela godine kad su migracije, nadamo se da će ostati samo za izuzetne slučajeve", navela je.

Popis kreće u četvrtak, 30. novembra, u osam časova. Remiković je kazala da se preliminarni rezultati očekuju 30 dana nakon zavšetka popisa popisa, a konačni "nekih šest mjeseci" po završetku tog procesa.

"Potrebno da softver bude napravljen u periodu od šest mjeseci"

Pomoćnica direktora Monstata je rekla da su izmjenama Zakona o popisu stvoreni preduslovi da se "krene u priču softvera".

"Formiraće se komisija koja će raditi na tenderskoj specifikaciji za proceduru javne nabavke. Javna nabavka će krenuti iduće godine i izrada tog softvera. Potrebno je da softver bude napravljen u periodu od šest mjeseci, jer očekujemo da će za nekih šest mjeseci biti završen unos i kontrola unijetih podataka od strane Uprave za statistiku, kako bi bili spremni da ih građani mogu iskontrolisati", rekla je ona.

Čađenović je rekao da bi bilo dobro da je softver uzrađen već u ovom trenutku, ali da se "mora sagledati šira slika".

"Opozicija koja je inicirala tu izmjenu je imala kad da reaguje i ispostavi zahtjeve i da se krene u realizaciju pravovremeno", istakao je, rekavši da je softver dobar zato što građanima daje mogućnost da provjere da li su podaci pravilno unijeti.

Čađenović je kazao da se popis, kao statistički proces, isuviše ispolitizovao i da mu je žao što se Monstatu "nije dala prilika da od starta ovaj proces samostalno realizuje."

Neće biti dodatnih troškova zbog produženja popisa

Remiković je rekla da je prvo odgađanje popisa koštalo državu, ali da nemaju precizne podatke koliko.

Rekla je da produženje popisa neće uvećati troškove, jer se popisivači plaćaju shodno učinku.

Bonus video: