TV Vijesti: Opozicija traži odgađanje popisa za nekoliko dana

Kako tvrde nijesu ispunjeni svi uslovi - dovoljan broj popisivača i tehnička dokumentacija za softver

30061 pregleda 144 reakcija 36 komentar(a)
Sa ranijeg sastanka Spajića sa dijelom opozicije, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Sa ranijeg sastanka Spajića sa dijelom opozicije, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Dva dana uoči popisa, Vlada i opozcija opet različito gledaju na mogućnost da popis krene u četvrtak.

Nakon novog sastanka u vladi, premijer Milojko Spjaič tvrdi da su svi uslovi opozicije ispunjeni i da nema nikakvih prepreka.

Prema informacijama TV Vijesti, opozicija traži odgađanje popisa za nekoliko dana, jer kako tvrde nijesu ispunjeni svi njihovi uslovi - dovoljan broj popisivača i tehnička dokumentacija za softver.

U Upravi za statistiku - Monstat, međutim, tvrde da su se za to stekli uslovi, izmjenama Zakona o popisu, a nedostatak popisivača se može nadomjestiti time što je predviđeno da se popis produži za 15 dana

"Ako se broj popisivača smanji na dvije hiljade, potrebno nam je duplo duže vrijeme da bismo popšis sproveli, znači i da ako ostanemo sa dvije hiljade popisivača, mi posao završavamo sa produženjem od 15 dana, koje je već najavljeno", rekla je Snežana Remiković iz Uprave za statistiku.

I dok metodolog Vuk Čađenović kaže da decembar nije dobar mjesec za održavanje popisa, u Monstatu ističu da je odgađanje još gore.

"Poduženje toka za 15 dana u decembru mjesecu značilo bi da ćemo popis, u najboljem slučaju, da sprovodimo do 30 decembra, dakle do dočeka Nove godine, kada su migracije pojačane", rekao je Čađenović.

Remiković se složila da rizik decembra mjeseca postoji.

"Ali ovdje mogu da kažem - bira se neko manje zlo. Mi smo već u velikom zaostatku u odnosu na druge zemlje i uveliko gubimo međunarodnu uporedivost".

Remiković je u Bojama jutra na televiziji Vijesti govorila i o određenim nedoumicama građana uoči popisa.

"Obično pitaju - ja sam prijavljen i imam adresu sa prebivalištem u registru MUP-a u Budvi a živim u Podgorici, moram li ja ići u Budvu da se popišem? Ne, ne morate ići u Budvu. Popis upravo u tome jeste različit od registara koji postoji. Mi popisujemo lica tamo gdje zaista i žive".

A popisivači su, kaže spremni, da na teren krenu u četvrtak u osam sati.

"Popisivači su pozvani da prvoga dana popišu samo jedno, do dva domaćinstva. Nakon toga ide kontrola rada. Ta kontrola je i najvažnija suštinski iz razloga što ako popisivač griješi bolje je odmah na početku naći tu grešku da je ne bi napravio kod 20 domaćinstava. Nakon te prve kontrole opet popisivači se pozivaju da popišu samo tri do pet domaćinstva i ponovo ide kontrola. Ustvari pravo popisivanje, onako masovno kreće nekog trećeg dana", objasnila je Remiković.

U međuvremenu, Skupština je formirala odbor za praćenje primjene Sporazuma o popisu, koji čini po sedam članova vlasti i opozicije, a predsjendik države roglasio je juče izglasane izmjene Zakona o popisu.

Bonus video: