Joković: Kandić Perović će biti suspendovana; Veličković Ovakva imenovanja nijesu samo moj već problem države, zajednice

"Shodno zakonu nisam imao drugog izbora nego da je (Kandić Perović) predložim Vladi"

29707 pregleda 89 reakcija 51 komentar(a)
Joković, Foto: TV Vijesti
Joković, Foto: TV Vijesti

Ministar poljoprivrede, šumarstvo i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da nije potpisao rješenje kojim se Dragana Kandić Perović imenuje za glavnu inspektorku za poljoprivredu, vino i ribarstvo.

On je u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti kazao da je Vlada samo dala saglasnost da može da potpiše rješenje.

"Nisam potpisao niti ću ga potpisati. Ona će biti suspendovana shodno zakonu do okončanja postupka", rekao je Joković.

On je pojasnio da je mjesto glavnog inspektora bilo upražnjeno, i da je Ministarstvo imalo obavezu da raspiše javni oglas u decembru prošle godine.

"Prijavili su se određeni kandiati koji su pošli na polaganje testova. Prijavio se određen broj kandiata, i oni su pošli na testiranje u Upravu za ljudske resurse... Iz Uprave je samo jedan kandidat prošao i položio sve ispite na tom testiranju. To je bilo pomenuta gospođa i došla je u ministarstvo kao jedini mogući kandidata. Shodno zakonu nisam imao drugog izbora nego da je predložim Vladi. Kada je to prošlo pojavio se snimak oko neke zapljene na Skadarskom jezeru i to je nama stavilu neku sumnju. To je registrovano početkom maja, juna... Tražili smo i dobili od Ministarstva pravde ili suda da protiv nje ne postoji nikakav postupak, sumnja... Što se tiče nas sve je bilo regularno... nijedan razlog pravno-formalni nije postojao da je ne imenujemo. Da mi rješenje nijesmo donijeli i tražili zahtjev od vlade i saglasnostu svakom sudskom postupku bi tužila i mi bi izgubili...", rekao je Joković.

Jedan od kandidata za glavnog poljoprivrednog inspektora Nebojša Veličković za Reflektor je kazao da ovaj problem, nije samo njegov, već da je problem države, zajednice.

"Treba zapošljavati nove ljude kadrove, a gotovo sam siguran da nisam jedini ovo doživio kroz Upravu za ljudske resurse...", rekao je Veličković.

On je dodao da do danas nije dobio nikakav odgovor.

"Uprava za ljudske resurse je shodno zakonskim propisima imala obavezu da me obavijesti o konadidatu koji je izabran. Tako bih imao mogućnost da se žalim vladinoj komisiji za žalbe koja rješava ta pitanja. To je situacija koja ukazuje na sumnju da je postupak obavijen velom tajnosti, sumnje...".

Veličković je kazao da posjeduje dokumenta koja će kroz sudski proces iznijeti.

"I rekao sam i samom ministru (Joković) da ću na sudu taj proces oboriti i da nisam više zainteresovan da budem na tom mjestu".

Veličković je kazao da je testiranje bilo zakazano za 31. marta i da su jedini kandidati bili Kandić Perović i on.

"Došli su članovi komisije i nijesam mogao da vjerujem neko takvih referenci i kredibiliteta da može da bude član komisije. Član komisije su bili predstavnik uprave za ljudske resurse, nezavisni stručnjak i predstavnik ministarstva poljoprivrede. Ako vam kažem da su stručni dio ocjeljnjivali predstavnica Uprave za ljudske resdurse koja je po struci filolog sa završenim engleskim jezikom i takav neko treba da ocjenjuje stručan rad iz oblasti inspekcije i poljoprivrede. To je nezamislivo. Stručno lice koje je određeno da isprati taj dio takođe ni u kakvim referencama, iskustvom i znanjem nije u situaciji da vrednuje takav rad. Ispred ministarstva poljoprivrede je sekretra Igor Nišavić pravnik po struci koji po mom sudu ne zavređuje da bude član komisije jer se nije bavio inspekcijskim poslom, nadzorom...", objasnio je Veličković.

On je pozvao Osnovno državno tužilaštvo da reaguje na njegove navode i iskaze...

"Ovo nije moj problem, ovo je problem države, zajednice, treba zapošljavati nove ljude kadrove a gotovo sam siguran da nisam jedini ovo doživio kroz Upravu za ljudske resurse...", rekao je između ostalog Veličković.

Na navode Veličkovića, Joković je rekao da "ovdje ima istina, poluistina i neistina".

"Odgovorno tvrdim...", rekao je Joković između ostalog.

Bonus video: