Arhiva RTCG bila pod vodom: "Vrijedna građa o istoriji crnogorske države zauvijek nestaje"

Iz menadžmenta Javnog servisa nisu odgovorili na pitanja Televizije Vijesti kolika je šteta i da li su uništeni neki vrijedni arhivski materijali

16108 pregleda 36 reakcija 17 komentar(a)
Arhiva RTCG pod vodom, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Arhiva RTCG pod vodom, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Arhiva Radio-Televizije Crne Gore (RTCG) bila je pod vodom ovih dana, pokazuju snimci objavljeni na društvenim mrežama i u pojedinim medijima.

Sve to se poklopilo sa Danom Javnog servisa i današnjim intervjuom generalnog direktora Borisa Raonića Radiju Crne Gore u kojem je kazao da je RTCG danas u regionu tehnološki najmodernija televizija i da je to ozbiljan rezultat kojim treba da se ponosimo.

Iz menadžmenta Javnog servisa nisu odgovorili na pitanja Televizije Vijesti kolika je šteta i da li su uništeni neki vrijedni arhivski materijali.

Inače, po finansijskom planu RTCG, koji je javno dostupan, ove godine bilo je predviđeno čak 892 hiljade eura za adaptaciju i građevinske radove unutar zgrade RTCG, između ostalog, i za hidroizolaciju oko 1.000 kvadrata krova.

Iz menadžmenta Javnog servisa Televizija Vijesti nije dobila odgovor da li su ti radovi završeni i ako jesu, kako je došlo do ove poplave u arhivi.

U međuvremenu, grupa zaposlenih u RTCG obratila se pismom predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, premijeru Milojku Spajiću i Upravi za zaštitu kulturnih dobara, apelujući da se spase, kako kažu, ugrožena audio-vizuelna baština Javnog servisa.

Kažu da vrijedna građa o istoriji crnogorske države zauvijek nestaje u vodi.

Poručuju da Raonić, koji je nepoštovanjem pravosnažne sudske presude pokazao da ima veću moć od od kompletnog crnogorskog pravosuđa, sada urušava Javni servis i nestručnom rekonstrukcijom zgrade, zbog koje, kako tvrde, već drugi put ove godine nemjerljivo vrijedna televizijska ostavština trune u vodi.

Iz menadžmenta Javnog servisa popodne su saopštili da je pukla cijev grijanja u Programskom arhivu i da je problem riješen za 20 minuta, te da nije uništen nijedan dokument.

Kažu im je žao što, kako ističu, grupica ljudi koji su bili rukovodioci u vrijeme posrnuća RTCG-a, ne želi da se pomiri sa činjenicom da više nisu u poziciji da odlučuju, i nastavljaju sa urušavanjem Javnog servisa.

Tvrde i da se ovakve stvari dešavaju zbog nemara prethodnog rukovodstva, te da je dosta materijala izmješteno, da bi bilo sačuvano.

Bonus video: