Ekološki problemi u Nikšiću "nerješiva enigma" za vlast: Divlje deponije, kontaminirana zemljišta, ostaci životinja...

''Od proizvođača voća i povrća, do životinja koje nas hrane i daju nam proizvode i na kraju nas koji sve to unosimo, mislim da je sve na okolini od pet kilometara totalno zaraženo"

8911 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube
Foto: Printscreen/Youtube

Ekološke probleme u Nikšiću aktuelna vlast ne uspijeva da riješi iako je uveliko u trećoj godini mandata. Divlje deponije i dalje su na istim lokacijama, a mještani koji žive oko Carevog mosta kažu da je upitnog kvaliteta sve što proizvode na svojim imanjima, jer je zemlja kontaminirana najrazličitijom vrstom otpada. Iz Opštine Nikšić ne odgovaraju kada će očistiti teren i hoće li jednom stati na kraj ovom problemu.

Prostor između Carevog mosta i kamenoloma Budoš ovih dana liči na Mislov do u malom. Zbog toga očajavaju mještani koji žive u blizini, plašeći se zaraze.

''Od proizvođača voća i povrća, do životinja koje nas hrane i daju nam proizvode i na kraju nas koji sve to unosimo, mislim da je sve na okolini od pet kilometara totalno zaraženo. Osjećam da je tako", kazala je Rada Nikčević, mještanka Kličeva.

''Plastika i staklo, građevinski materijal, sve vrste otpada", opisuje situaciju Milisav Dakić.

Deponije su nicale i ranije, ali ih je ovaj put iznenadila velika količina životinjskih ostataka. Situacija se pogoršala u proteklih pola godine.

''Prije dva mjeseca je bilo zadnje čišćenje Carevog mosta. Izgledalo je da se to više neće ponavljati, da bi se u zadnje mjesec i po do unazad nekolike noći ovdje bacila ogromna količina raznog otpada životinjskog najviše. Raznose kerovi lutalice i u kakvu to katastrofu prelazi, ne daj Bože ni da pomislim'', istakla je Nikčević.

U Ekopatriotizmu smatraju da je Opština Nikšić nezainteresovana za ekološke teme.

''Marko Kovačević je na sajmu u Beogradu promovisao Nikšić kao grad kulture i izjavio da bi valjalo da se naredne godine Nikšić kandiduje za evropsku prijestonicu kulture. Ukoliko predsjednik smatra da je ovo kultura'', istakla je Ivana Čogurić, aktivistkinja tog pokreta.

Da li će komunalne službe ukloniti smeće i kada, kao i šta rade nadležne inspekcije, iz Opštine Nikšić nam nijesu odgovorili. Mještani traže hitan i ozbiljan odgovor nadležnih I pozivaju ih da iskorijene problem.

''Najhitnije, koliko je odmah. Da se ukloni i reguliše, da se nađe neko rješenje za ubuduće da se ne bi ovako odlagalo'', ocijenio je Dakić.

''Šta su vam rekli ovaj put? Doći će, doći… čekaj me I ja ću doći. Ali mi ne možemo da čekamo'', zaključila je Nikčević.

Da se teren trajno očisti i obezbijedi čekaju u NVO Pandurica, gdje su prije više godina kandidovali projekat za valorizaciju Carevog mosta. Kako se ništa ne mijenja, teško je zamisliti da će Nikšić u dogledno vrijeme ekološki i turistički iskoračiti.

Bonus video: