BLOG Jovanović: Medenica i Simović Zvicer se dogovaraju u prepiskama kako će izgledati intervju pred Sudskim savjetom

Gosti emisije Načisto bili su Momo Koprivica - potpredsjednik Vlade za politički sistem i pravosuđe, Milan Knežević - bivši šef parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu i lider DNP-a i Jelena Jovanović - novinarka ND Vijesti

61964 pregleda 91 reakcija 53 komentar(a)
Detalj iz emisije, Foto: Slađan Fatić
Detalj iz emisije, Foto: Slađan Fatić
Ažurirano: 30.11.2023. 23:38h
Završeno
21:49h

Momo Koprivica je kazao ASK kao organ nema legitimet, jer im je mandat istekao 31. jula ove godine.

On je kazao da je uputio inicijativu predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću i da će se "brzih dana" pokrenuti procedura izbora Komisije za sprovođenje postupka ASK-a.

21:42h

Jelena Jovanović pročitala je poruke između Jelene Perović i Vesne Medenice, u kojima se pominje "ponuda za posao".

Jovanović je istakla da su ove poruke pisane 12 dana prije izbora za direktora ASK-a.

Medenica je Perović replicirala "Drži se tamo. Ne obrukaj nas".

Jovanović je istakla da sumnja da su ove poruke dokaz o namještanju konkursa za izbora direktora ASK-a.

21:32h

Momo Koprivica rekao je da Marković ima sve zakonom propisane uslove za Vrhovnog državnog tužioca. Istakao je "nema sumnji u njegov integritet".

Poručio je da misli da je najurgentnije, od svih pozicija u pravosuđu, izabrati Vrhovnog državnog tužioca.

Kazao je da misli da je prednost što Marković ne dolazi iz "državne tužilačke organzacije".

21:24h

Milan Knežević da bivši agent američke Centralne obavještajne agencija (CIA) Džozef Asad bio "pod pritiskom Saše Čađenovića i Milivoja Katnića da upre prstom" u lidere bivšeg Demokratskog fronta.

Kako je on kazao, Asadu je upućen ultimatum da kaže da poznaje Milana Kneževića i Andriju Mandića ili da će za njim raspisati crvenu Interpolovu potjernicu.

Knežević je kazao da je Asad odbio da kaže poznaje lidere nekadašnjeg DF-a, i da je potom uhapšen u Dubaiju. 

On je rekao da je Suzana Mugoša dužna da saopšti dokaze "kako je kupljena presuda u Apelacionom sudu".

Poručio je da DNP ne podržava Milorada Markovića za Vrhovnog državnog tužioca zato što Marković "nema dovoljno iskustva".

Istakao je da je potreban mnogo iskusniji kandidat za tu poziciju, te da je ministar pravde Andrej Milović prekoračio svoju nadležnost kada je saopštio da je Marković glavni kandidat za tu poziciju.

21:21h

Momo Koprivica kazao je da su mehanizmi etičke odgovornosti u crnogorskom pravosuđu doživjeli krah.

Dodao je da glavni zadatak "koji je pred nama" da se pravosudne institucije očiste od korupcije.

21:19h

Jelena Jovanović je podsjetila da je jedan od advokata Vesne Medenice, Nikola Martinović tražio da se prepiske iz njenog telefona izuzmu, što bi značilo da su ih vidjeli, odnosno da su im imali pristup.

21:15h

Milan Knežević kazao je da Vesna Medenica ima pravo da se brani, ali da mu još uvijek nije jasno kako njena odbrana nije u posjedu prepiski iz njenog telefona.

"Moj je savjet gospodinu Tomanoviću da to malo bolje pročešljaju", dodao je.

Knežević je ukazao na činjenicu da je Vesni Medenici do sad zakazano bilo "osam ili devet" ročišta, ali da je održano samo jedno.

21:09h

Jelena Jovanović istakla je da postoje dvije mogućnosti zašto odbrana Vesne Medenice nije u posjedu prepiski iz njenog telefona. 

"Jedna je da se oni nisu potrudili, a druga je da nekom iz Višeg suda ne odgovara da sve njihove prepiske dođu do odbrane i do svih koji imaju uvid u dokaze", rekla je ona.

21:00h

Zdenko Tomanović, advokat Vesne Medenice kazao je da odbrana nije u posjedu prepiski iz njenog telefona.

"Konstatovano je čak i zapisnikom Uprave policije o pretresenju telefona Vesne Medenice aprila 2022. šta je nađeno pretresom tog telefona", istakao je Tomanović.

Kazao je da je podneskom više puta tražio tužilaštvu da se advokatima Vesne Medenice da pristup prepiskama.

Dodao je da se nakon objavljivanja prepiski u medijima obratio Tužilačkom savjetu Crne Gore sa molbom da oni upute zahtjev SDT-u, alaudirajući da je SDT medijima dostavio prepiske.

Tomanović je potvrdio da je Vesna Medenica dala šifru od svog telefona tužilaštvu, ali da nikada nije dala saglasnost da se njena privatna ili poslovna prepiska iz njenog telefona dostavi na uvid "kompletnoj javnosti".

Tomanović je kazao da bi najbolje bilo da pitanja o autentičnosti poruka pita Vesnu Medenicu.

Komnenić je replicirao da su "njoj vrata otvorena", te je Tomanović potvrdio da on kao Medenicin advokat može da kaže da će ona sljedeće nedelje biti gost emsije Naćisto.

20:48h

Momo Koprivica je kazao da postoji javni interes da se ove prepiske učine javnom.

"Prepiska jeste bila privatna, ali ona komunikacija nije bila privatna. Teme se nisu ticale privatnog žviota, nego su se ticale radnji i postupaka i aktivnosti koji su skopčani sa vršenjem službene dužnosti", istakao je Koprivica. 

Poručio je da "branioci mafiokratije" žele da se brane "bježanjem u neku legalističku formu". 

Koprivica je rekao da Jelena Perović "braneći sebe napada druge". 

Petar Komnenić je ponovio da je Jeleni Perović ponuđeno gostovanje u emisiji, ali da je ona to odbila.

20:42h

Milan Knežević rekao je da je potrebno da SDT pojasni protiv koga sve vodi izviđaje.

"Da li se ovdje vodi izviđaj protiv Jelene Perović ili gospođe Zvicer ili gospođe Žižić...", kazao je on.

On je potencirao dio prepiski između Željke Jovović i Vesne Medenice u kojem se govori o ponovljenoj presudi funkcionerima bivšeg DF-a u slučaju "državni udar".

Jovović u porukama sudiju Radeta Ćetkovića, koji je donio ponovljenu presudu, naziva "njenom vojskom".

Knežević je ponovio da misli da Sudski savjet treba da se rasformira.  

20:38h

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević je preko video linka u emisiji rekla da prepoznaje javni interes u objavljivanju ove komunikacije.

"Ono što sam pročitala a potrudila sam se da pogledam sve ne ukazuje na to da su ubjavljeni neki podaci koji bi bili privatnog karaktera i koji ne bi ukazivali na potencijalni protivzakoniti uticaj. Stav Evropskog suda za ljudska prava je da svakako postoji interes javnosti u funkcionisanju pravosuđa i krivičnih postupaka"

Ona je dodala da treba razdvojiti pravo odbrane da ima pristup kompletnom dokaznom materijalu.

"Po Zakonu o krivičnom postupku oni od trenutka potvrđivanja optužnice moraju da imaju sav pristup. Treba razdvojiti pravo privatnosti koje je u ovom slučaju svakako ugroženo, radi se o privatnoj prepisci. Međutim, treba imati u vidu da pravo na privatnost nije apsolutno, ono je podložno ograničenju i mislim da u ovom slučaju, u situaciji u kojoj se Crna Gora nalazi, u tranzitnom periodu ka oslobađanju pravosuđa od političke kontrole, kada sada razmatramo stvari iz 2019. godine, kada dolazimo do mogućih saznanja o ličnim kontaktima koji su potencijalno uticali na odlučivanje u ozbiljnim predmetima, mislimo da javnost ima pravo da zna jer može da doprinese otkrivanju protivzakonitog uticaja i ostvarivanju pravde u tekućim postupcima"

Ona je poručila da se radi o ljudima koji imaju ozbiljna ovlašćenja, utiču na prava o obaveze ogromnog kruga ljudi.

"Svakako je interes da se dođe do istine i to što prije", rekla je Gorjanc Prelević.

Na pitanje voditelja emisije Petra Komnenića da li je taj opravdani javni interes na koji se pozivaju novinari i mediji utemeljeniji tim prije što se radi o korespodenciji sa ljudima koji su i dan danas na osjetljivim pozicijama u pravosudnom sistemu, Gorjanc Prelević je rekla da imamo prava da znamo da li je neko učestvovao u protivzakonitom uticaju koji je krivično djelo.

"Svaki podatak koji može da ukaže na protivzakonit uticaj ili prikrivanje ovog krivičnog djela se ne smatra tajnim podatkom jer se protivzakonit uticaj kažnjava sa pet godina zatvora u slučaju da ga izvrši službeno lice", kazala je Gorjanc Prelević.

20:35h

Jelena Jovanović je podsjetila da je u prepiskama akter i Suzana Mugoša, kandidat za Vrhovnog državnog tužioca. 

Kazala je da je "dobro što su građani čuli" kako je tekao izbor Vesne Medenice za izbor predsjednice Vrhovnog suda. 

20:33h

Saopštenjem je potvrđena autentičnost materijala koji se pojavljivao u "Vijestima", konstatovao je Petar Komnenić. 

20:29h

Specijalno državno tužilaštvo je odgovorilo na pitanja TV Vijesti, saopštivši da su tvrdnje koje je sinoć na RTCG iznijela direktorica ASK-a Jelena Perović netačne.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Neistiniti su navodi direktorice Agencije za sprječavanje korupcije, iznijeti u jučerašnjoj emisiji “Stav”, na Radiju i Televiziji Crne Gore, da su “poruke” i “prepiska” “došli u medije iz Tužilaštva”.

Naprotiv, dokazni materijal koji su objavili pojedini mediji, a obuhvata prepisku optužene bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, sa pojedinim nosiocima sudijske funkcije, Specijalno državno tužilaštvo je dostavilo Višem sudu u Podgorici, uz optužnicu protiv nje i drugih lica, 17. oktobra prošle godine, i to u okviru kompletne sadržine memorije mobilnog telefona optužene, do koje se došlo njegovim pretresanjem.

Pretresanje mobilnog telefona optužene je izvršila policija, po naredbi suda, u istrazi Specijalnog državnog tužilaštva, koja je prethodila podizanju optužnice i koja je bila tajna, tako da materijal dobijen pretresanjem telefona optužene nije bio dostupan okrivljenima i njihovim braniocima u istražnom postupku.

Zakonska obaveza suda je da ga, nakon podizanja optužnice, stavi na raspolaganje okrivljenima i braniocima, na njihov zahtjev.

Dio tog materijala, koji ne predstavlja dokaz za potvrđenu optužnicu protiv optužene, se koristi kao dokaz u ranije i po službenoj dužnosti formiranom krivičnom predmetu, u kojem se, u izviđaju, utvrđuje postojanje osnova sumnje da li je neko, pa i službeno lice, učinilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

20:23h

Momo Koprivica kazao je da prepiska koja je večeras pročitana ukazala na to da se radi o "svojevrsnom skandalu".

Koprivica i Knežević
Koprivica i Kneževićfoto: Slađan Fatić

Koprivica je rekao da je ovo poruka da se ubrza izbor preostalih članova Sudsog savjeta.

On je istakao da prepiske između Jelene Perović i Vesne Medenice prikazuju "sliku crnogorskog pravosuđa".

Kazao je da je sudski integritet "apsolutno ugrožen".

Izmjena: 23:38h
20:19h

Milan Knežević je kazao da je ovo "brutalna zloupotreba" službenih nadležnosti. On je poručio da je "zrelo vrijeme" za ukidanje, odnosno, rasformiranje starog Sudskog savjeta i formiranje novog.

Dodao je treba pitati Specijalno državno tužilaštvo da li će biti pokrenut predmet protiv Vesne Simović Zvicer. 

20:18h

Jovanović je pročitala prepisku u kojoj jedna specijalna tužiteljka kaže Vesni Medenici 19. 2. 2019. godine - "Za prevođenje naredbi za provođenje istrage protiv... da pozovem nekog koga ti predložiš, zauzeti su ovi već angažovani".

Jovanović
Jovanovićfoto: Slađan Fatić

"Ovo je specijalna tužiteljka koja je samo jedna strana u postupku koja nema nikakvu obavezu da izvještava Vesnu Medenicu", rekla je Jovanović.

Izmjena: 23:37h
20:13h

Jelena Jovanović - novinarka Vijesti pročitala je poruke između Vesne Simović Zvicer i Vesne Medenice. Poruke su razmijenjivane neposredno prije trećeg izbora Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda.

Vesna Simović Zvicer
foto: Vijesti

Jovanović je dodala da je pitanje "da li je ostao iko od Sudskog savjeta ko nema slične poruke sa Vesnom Medenicom".

Jovanović je istakla da se u prepiskama vidi da se Medenica i Simović Zvicer dogovaraju kako će izgledati njen intervju pred Sudskim savjetom.

Jovanović je objasnila kako teče prepiska Vesne Simović Zvicer i Vesne Medenice:

Vesna Simović Zvicer traži da se sjednice zatvore za javnost zbog tekstova koji se objavljuju o tome, pa obje psuju.

Onda dogovaraju pitanja i Simović Zvicer koja treba da ispituje kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu kaže "Pazi, htjela sam da te pitam ima li nešto što misliš da treba da te pitam zbog novinara, a da ne piše u programu".

Dakle, dogovaraju pitanja koja bi odgovarala kandidatkinji Medenici za koju neko od njih treba da glasa.

Vesna Medenica odgovara "Spremna sam, pitajte šta hoćete".

Onda Vesna Simović Zvicer koja će da ocjenjuje Medenicu odgovara "Znam ja da si ti spremna, nego ako misliš da na nešto treba posebno staviti akcenat".

"I onda ide prepiska o tome, Vesna Medenica odbija da kaže šta joj treba jer joj očigledno ne treba ništa zato što zna da će biti izabrana, zna da je jedini kandidat", rekla je Jovanović.

Vesna Medenica takođe Vesni Simović Zvicer kaže "Procijenićeš kada krene intervju, ti si jedna bistrica".

Vesna Simović Zvicer
foto: Vijesti
20:12h

Koprivica je dodao da misli da "pravo na privatnost" u ovom slučaju nije narušeno zato što postoji "opravdani javni interes".

Bonus video: