Rakčević očekuje rast, a Kovačević pad broja stanovnika u odnosu na popis 2011.

Lokalne vlasti očekuju da popis u Podgorici i Nikšiću bude sproveden u propisanom roku

16567 pregleda 26 reakcija 6 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazali su da očekuju da popis stanovništva u Podgorici i Nikšiću bude sproveden u propisanom roku, do 18. decembra.

Rakčević je u Bojama jutra na TV Vijesti kazao da juče, tokom prvog dana popisa, nije bilo većih nepravilnosti i da "sve funkcioniše besprekorno".

U Podgorici je na terenu 778 popisivača i 93 instruktora.

Rakčević je kazao da se građani dominantno javljaju da obavijeste popisnu komisiju da u određenim periodima neće biti u državi i da zamole da ih popisivači obiđu prije toga.

Kovačević je naveo da prijava od strane građana nije bilo, ali da je bilo par slučajeva da neke starije osobe nisu otvorile vrata popisivačima, jer u tom momentu nisu mogle da se popišu.

Poručio da je Opština Nikšić spremna da odgovori ako bude loših vremenskih uslova, a na terenu je 400 popisivača i 44 instruktora. "Popis smo u stanju da sprovedemo u propisanom roku", naglasio je on.

Rakčević je ukazao da je u glavnom gradu veći broj stanovnika u odnosu na cifru sa popisa iz 2011. godine. Po nekim procjenama, kako je naveo, u Podgorici živi više od 250, 260 hiljada stanovnika, te očekuje da popis prikaže cifre približne tome.

Kovačević: Najbitniji podaci oko starosne strukture

Kovačević je rekao da je trend u prethodnih 12 godina bio da se iz Nikšića građani iseljavaju i da, po podacima Monstata, može da se očekuje pet do 10 hiljada stanovnika manje u odnosu na popis 2011.

"Uspjeli smo za dvije godine da smanjimo broj nezaposlenih, sad je na 12 hiljada, ali to je i dalje ogromna cifra koja garantuje da će i dalje biti iseljavanja", naveo je predsjednik Opštine Nikšić.

Kazao je da su im najbitniji podaci oko starosne strukture stanovnika, kako bi se mogla planirati politika u narednom periodu.

Rakčević: Nadam se da će građani do kraja 2024. vidjeti nove autobuse

Zamjenik gradonačelnice Podgorice je rekao da planiraju nabavku 40 autobusa i kombija, za potrebe javnog prevoza.

"Ako saradnja sa Vladom i izdvajanje kroz kapitalni budžet bude realizovano, a vjerujem da hoće, imali smo više sastanaka, očekujem da priprema tendera bude nakon Nove godine", dodao je Rakčević.

Kazao je kako se nada da će građani do kraja sljedeće godine "moći da vide autobuse u svom gradu".

Neumjesno tvrditi da su svi Nikšićani nasilni

Kovačević je poručio da je za osudu to što je građanski aktivista Boško Pavićević napadnut jer je ukazivao na nedolično i protivpravno ponašanje.

Ipak, naglasio je da je neumjesno tvrditi da su svi građani Nikšića nasilni. "To su pojedinačni incidenti i ne treba generalizovati", istakao je.

Kovačević je rekao da trenutno nema informaciju jesu li počinioci identifikovani.

"Suština je priče da institucije rade svoj posao. Lokalna samouprava je osudila čin nasilja, pozvali smo nadležne da utvrde šta se desilo i procesuiraju počinioce. Nadam se da će to biti adekvatno procesuirano, a onda treba razgovarati kako spriječiti da se ovi slučajevi više ne dešavaju", kazao je on.

Bonus video: