Opština Andrijevica robu nabavljala od marketa čiji je vlasnik predsjednik te lokalne uprave

Ćulafić nije želio da komentariše, a iz opštinskog sekretraijata za javne nabavke kažu da se na radi o konfliktu interesa, nego o lokalpatriotizmu

23488 pregleda 36 reakcija 16 komentar(a)
Ćulafić, Foto: TV Vijesti
Ćulafić, Foto: TV Vijesti

Istraživanje Instituta alternativa o jednostavnim nabavkama za 2022. godinu, pokazalo je da se prilikom korišćenja mehanizma neposrednog sporazuma iz godine u godinu javljaju iste nepravilnosti, koje se ogledaju u tome što pojedinačne nabavke prelaze iznos od 5.000 eura bez PDV-a, kao i da naručioci ne vode računa o godišnjoj procjeni predmeta javnih nabavki.

Jedna od analiziranih opština bila je i Andrijevica, koja je otišla je i korak dalje u kršenju zakona, tako što su određenu robu za potrebe gradske uprave, nabavljalji od marketa Karamela, čiji je vlasnik i osnivač predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić. On nije želio da komentariše ove navode, a iz opštinskog sekretraijata za javne nabavke, kažu da se na reda o konfliktu interesa, nego o čistom, lokalpatriotizmu.

Džak brašna, litar ulja, kilo pirinča, pasta za zube, nekoliko vreća praška za veš, omekšivača i još mnogo toga nalazi se na jednoj od faktura iz 2022. godina koje je Opštine Andrijevica sklopila sa prodavnicom Karamela iz tog grada.

“Iskreno sa ovom fakturom nijesam upoznat, kome su išle namirnice - ne znam, ponekad organizujemo događaje koje zahtijevaju ove namirnice. Što se tiče omekšivača, koleginice koje obavljaju posao, peru kući neke vrste krpa.", kaže Jakov Kuč, službenik za javne nabavke Opštine Andrijvica, odgovarajući na pitanje kako kometariše ove fakture.

Tri paketa piva, nekoliko flaša vina, suhomesnati proizvodi nalaze se na jednoj od 24 fakture, do kojih je došao Institut alteranativa. I dok neke iznose nekoliko desetina eura, na drugima je cifra od nekoliko stotina eura. Opština Andrijevica je od marketa Karamela nabavila robu u ukupnom iznosu od 3.110,25 eura u 2022. godini.

I ništa tu ne bi bilo problematično da market Karamela nije u stopostotnom vlasništvu predsjednika Opštine Željka Ćulafića.

U centralnom registru privrednih subjekata piše i da je Ćulafić osnivač Karamele, a njegova sestra Zorica Mitrović izvršna direktorica. Iako je čest sagovornik TV Vijesti, Ćulafić nije pristao da odgovara na pitanja TV Vijesti u vezi ove teme, već je za to zadužio službenika javnih nabavki Jakova Kuča.

"Opština Andrijevica posluje sa marketom, samo u domenu dva vida to su neke namirnice koje ovdje koristimo radi reprezentacije službenika i funkcionera, inače imamo dogovor da to na kraju mjeseca službenici prebiju. Mislim da nije rađeno po nalogu Ćulafića, mi imamo neku politiku da smo lokalpatriote, trudimo se da sav novac koji možemo zadržati u Opštini Andrijevica, tu i ostane,” objašnjava Kuč

Neposredni sporazum ili direktna pogodba, prema kojem je nabavljena roba Opština Andrijevica nabavljala od marketa Karamela, je oblik javne nabavke u kome naručilac posla, ovom slučaju Opština Andrijevica, bira sa kim će sklopiti sporazum ili od koga će nabaviti robu. Zakonski uslov je da visina nabavke ne smije preći pet hiljada eura.

Za opozicionog odbornika Dejana Ivanovića, Opština Andrijevica je sklopila sporazum sa marketom Karamela isključivo po nalogu Ćulafića kako bi on od toga imao koristi.

"Ovo je klasični sukob interesa. To je jedan od više razloga zbpog kojih predsjednik Opštine ne dozvoljava da se održi sjednica koju su podnijeli odbornici i aktuelne većine i opozicije, još jedan dokaz o koruptivnim radnjama” komentariše Ivanović.

U opštini misle drugačije.

"Što se tiče konflikta interesa moje mišljenje da nije. Pa predsjednik ne trguje sam sa sobom, nego prosto takva je firma, privredno društvo.Ličnih interesa nema, neće to spasiti ni jednu poslovnu firmu", pojašnjava Kuč.

Iz Opštine Andrijevica su Televiziji Vijesti naknadno saopštili da je maksimalno racinonalizovana potrošnja nakon što su preuzeli vlast 2020. od DPS-a. A kao dokaz svojim tvrdnjama, Televiziji Vijesti su poslali fakture u kojima se vidi da je prošla vlast predvođena DPS-om takođe na zanimljiv način koristila javne nabavke, pa su kupovali recimo žestogog pića, pivo, lubenice...

Bonus video: