Rezultati PISA testiranja alarmantni, naredne godine strategija za reformu obrazovanja

Državni sekretar Dragan Bojović rekao da su potrebne hitne mjere za oporavak prosvjetnog sistema, profesorica Radulović naglasila da je najveći problem nedostatak nastavnog kadra

13973 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Dragan Bojović kazao je da su rezultati, prema kojima su crnogorski učenici na PISA testiranju 2022. ostvarili gori učinak nego 2018. godine, obeshrabrujući i da nema razloga za zadovoljstvo.

On je, u Bojama jutra na TV Vijesti, poručio da su potrebne hitne mjere za oporavak prosvjetnog sistema. "Moramo sprovoditi reforme, ali ne stihijske, nesistematizovane", naglasio je.

Bojović je juče pomenuo da je ministarka uputila inicijativu da se sprovede NTC sistem učenja u našim školama. Kazao je da je to jedna od mjera koju bi trebalo donijeti.

NTC sistem učenja je program aktivnosti usmjerenih na razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti djece u predškolskoj i školskoj dobi.

"Naravno, NTC sistem, uz još određene edukacije koje bi podrazumijevale da se recimo 20 nastavnika i vaspitača obuči za jedan period, recimo od pola godine, u tim novim načinima i sistemima prenošenja znanja, koje bi podrazumijevale da se pojačaju određene kognitivne i motoričke sposobnosti kod djece", rekao je Bojović.

Druga mjera je, kako je naveo, da hitno treba pristupiti analizi i izmjenama nastavnih planova i programa.

Rekao je da je, kao jednu od manjkavosti, uočio da je smanjem broj časova ključnih predmeta - matematike i drugih naučnih predmeta.

Ocijenio je da učenici nisu bili dovoljno motivisani za posljednje PISA testiranje. "Čitav sistem je odgovoran. Trebalo je ukazati na značaj ovog testiranja i šta on znači za obrazovni sistem Crne Gore", naglasio je.

Bojović je, na pitanje da li će učenicima biti zabranjeno korišćenje mobilnih telefona u školama, rekao da o tome treba ozbiljno razgovarati.

Mirjana Radulović, profesorica crnogorskog jezika i književnosti, kazala je da je problem kompleksan i da nije "od juče".

Ukazala je, između ostalog, da su škole neopremljene digitalnim uređajima, prebukirane, da imaju smjene koje se "kose sa racionalnim".

Naglasila je da je najveći problem nedostatak kadra. "Na birou rada nemamo profesore fizike, hemije, biologa imamo, međutim Biotehnički fekultet je izuzetno teško završiti... Prosvjetni radnik je profesija koju su srozali drugi", poručila je.

Upitana zašto "sjaj Luče izblijedi" na PISA testiranju, kazala je da su ocjene dosta nerealne i da đaci uče samo za ocjenu, a ne za znanje. "Veliki faktor su i roditelji, koji prosvjetnim radnicima slabo pomažu", dodala je.

Maja Lalić Kovaćević, koordinatorka programa obrazovanja u Unicefu, rekla je da je najveća odgovornost na donosiocima politika, ali da je odgovornost i na ostalim karikama i učesnicima obrazovnog sistema, upravama škola, školskom osoblju, roditeljima, lokalnim zajednicama, medijima...

"Sljedeća reforma treba da se osmisli zajedno, da bude utemeljena na nalazima analize obrazovnog sektora iz prošle godine, koja je urađena kao zajednički poduhvat Unicefa i Ministarstva prosvjete, a koja je dala ključne preporuke za unapređenje sistema", kazala je ona.

Naglasila je da brzih rješenja nema, jer nisu održiva. Rekla je da su rezultati posljednjeg PISA testiranja alarmantni.

"Mora se što hitnije započeti sveobuhvatna reforma obrazovanja i to je ono što ćemo zajedno i uraditi. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, uz podršku Unicefa i Delegacije EU u Crnoj Gori tokom sljedeće godine pripremiti sveobuhvatnu strategiju za reformu obrazovanja, za period od 10 godina, kojom treba da postaviti viziju našeg sistema - kakav sistem obrazovanja želimo da imamo, sa kojim znanjima želimo da djeca izađu iz vrtića, osnovne i srednje škole, i jasno definišemo ciljeve obrazovanja i načine da te ciljeve dostignemo", rekla je.

Bonus video: